Angol szavakat hogy tanultok könnyen?
Kifejezéseket tényleg jó tanulni. Erre a célra ott van pl. az Anki, amiben az a jó, hogy azt is "fejben tartja", mikor lenne szükséges felfrissítened a tudásodat.
Kifejezéseket gyűjthetsz a Tatoeba oldalán (bár sokszor nincs magyar fordítás az angol mondatokhoz)
Leírás: "Példamondatok valóságos garmadája, ezernyi nyelven. (...) a Tatoeba adatbázisában több tízezer egész mondat található meg, gyakorlatilag minden nyelvre átfordítva, így nem szavakat kell megtanulnunk, hanem valós szövegkörnyezetben ízlelgethetjük azokat."
Ha olvasással és/vagy filmnézéssel akarod bővíteni a szókincsedet, akkor jó hasznát veheted a Speechyard.com-nak. Olvastam a kommentedet, hogy a filmnézés nem jött be, de ez más. Itt ugyanis az adott film- vagy könyvrészlet szavait kijelölheted, ekkor megjelenik a fordítás (a film automatikusan megáll), és akár a saját szótáradba is menteheted az adott szót vagy akár egy egész kifejezést.
Ha emellett szavakat is akarsz tanulni (vagy mondjuk a speechyardon kigyűjtötteket akarod rögzíteni), akkor pedig a Voca nevű programot ajánlom figyelmedbe.
ehez a forvo.com oldalról szoktam mp3 mintákat gyűjteni angol anyanyelvű felhasználóktól (ingyenes regisztrció, és belépés után lehet le is tölteni a hangokat).
Mondjuk elég időigényes egy-egy szólista összeállítása, de utána akár fél óra alatt is meg lehet tanulni 25-30, és a program mindig azokat a szavakat kérdezi, ami többször nem ment, egészen addig míg mindegyikre elégszer adsz jó választ.
Tk. a fentebb ajánlott Anki is hasonló, de a Vocát anno azért kezdtem használni, mert van olyan beállítás is, hogy mindaddig nem fogadja el a szót, amíg betűről-betűre nem írod be pontosan, ezzel fejlődött nem csak a szókincsem, de a helyesírásom is (mondjuk egy-egy véletlen elgépelés néha elég durva szitkozódást tudott okozni :))
A Voca hátulütője, hogy nem jelez, hogy mit kellene újra átnézned a korábban tanultakból, viszont szerintem kezelhetőbb a felülete. Ugyanakkor az Anki gépre telepített verziója szinkronizálható egy saját online felülettel, így bármilyen netes gépen hozzáférsz. Tanulhatsz és szerkesztheted is a tartalmakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!