A francia orrhangok (m, n) és az 'r' hang kiejtését hogy lehet megtanulni?
A francia nyelvtannal és az írásbeli résszel nincs nehézségem.
Annál inkább van a kiejtéssel.
Mennyire veszik figyelembe az orrhangok és az 'r' hang helyes kiejtését vizsgákon?
A nazális hangok kiejtésénél gondolj a magyar "hang, zeng, bong" stb. szavakra. Kb. ugyanígy van a franciában is.
A raccsolós "r" betűt leírták előttem.
Vizsgánál pedig - ha Magyarországon teszed le - nemigen számít ezeknek a kiejtése. Arra azonban vigyázz, hogyn e ejtsd egyformán az -n-re és az -ne-re végződő szavakat, pl: Parrain, marraine.
Na, találtam (haladóknak) egy komoly szöveget az uvuláris r történetéről
(most már csak azt nem értem, miért írja a fr. anyanyelvű szöveg, hogy "le r", holott a lettre és a consonne mindkettő nőnemű. Vannak még rejtélye.
Kedves Tamás, köszönöm a cikket, nagyon tanulságos volt!
A "le r"-t pedig azért írják és mondják így, mert hiába consonne vagy voyelle egy adott betű, minden egyedül álló (és nem egyedülálló! :D) betűt és számot hímnemben használnak. Ha azonban pl. a számok felsorolást akarnak kifejezni, akkor már az utána vagy előtte álló főnév nemét veszik fel. (Le cinquième élément, la troisième classe vagy la classe troisième.)
Még annyit a kérdezőnek, hogy nagyon sok magyar teszi nevetségessé magát azzal pl. Párizsban, hogy mindenáron utánozni akarja a raccsolós "r" betűt. Viszon meg lehet tanulni, csak idő - és jó tanár (vagy egy türelmes férj :D) - kell hozzá.
Tudomásul kell venni, hogy miként a franciák nem tudják az Istennek sem kiejteni a magyar "a" betűt, mi is meg tudunk élni a görgetett "r" betűvel. Nem ezen múlik a dicsőségünk! :)
Bonne nuit à toutes et à tous!
Kedves Julianna és Tamás!
Nagyon szépen köszönöm az utóbbi válaszokat is!
Nagyon hasznosak és biztatóak! :)
Merci beaucoup.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!