Miért jelenti ezt ez az angol mondat?
Nem tudok 100%-osan kielégítő választ adni, csak azt tudom mondani, hogy ez befejezett jelen, amit azt jelenti, hogy a múltban elkezdődött cselekmény, melynek hatása a jelenben van. Pontosabban: "A cselekvés a múltban kezdődött, és a beszéd pillanatában vagy előtte fejeződött be."
Képzése: Alany + have/has + IGE V3 (ige harmadik alakja)
A személyes véleményem az erről a mondatról, hogy itt az ige, mint had (alapalakban have) azért van, mert eddig az alany "birtokolta" a másik alanyt, úgy értem: valamilyen kapcsolat volt közöttük.
Én így gondolom, de majd jönnek az okosak és kijavítanak :)
I have spoken - Amit mondtam, megmondtam!
Ez miért ezt jelenti?
Na, ne filózz ilyeneken, magyar ésszel nem értheted meg. Az első kapizsgál valamit, de nem az igazi.
Szerintem is kár azon agyalni, hogy miért. Az igeidőből látszik, hogy vagy a vita közepette "végzett egyik a másikkal" :D, vagy egy vitát követő beszélgetés során, ha esetleg tisztázni kell a dolgokat. Ugyanennyi erővel más mondatok jelentésén is lehetne filózni sokat. Pl.:
- We're done.
- I'm done with you.
Present Perfect-es szerkezet miatt, a múltban történt valami, ami a jelenre van hatással. Pl. I have done- végeztem. I have/has+ V3
Tipikus kérdésekben is: Have you ever been to London?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!