Hogy van németül? "Gyűjtse a bélyegeket! " "Csodálja meg a várat! "
A magázó felszólítást leegyszerűsítve úgy tanítják, hogy "Gehen Sie!" "Sagen Sie bitte", tehát mint a kijelentő mód, csak fordított szórenddel.
Viszont ez valójában nem a kijelentő mód, hanem a kötőmód (Konjunktiv) jelen ideje! Mondhatnánk, olyan mindegy, mert a Sie-nél ugyanaz mindkettő.
Viszont a kötőmód ragjaiban mindig ott van az "e" betű, jelen időben, de sokszor más igeidőben is. (A kötőmód ragjai jelen időben -e, -est, -e, -en, -et, -en.) Ezért így kéne, hogy legyen a "gyűjtse" és a "csodálja meg", hogy "Sammlen Sie" és "Bewunderen Sie", nem pedig "Sammeln Sie" és "Bewundern Sie", tehát a végződés nem -n, hanem -en lenne.
Itt úgy is írják a Konjunktiv Präsenst, hogy "Sammlen Sie":
Máshol viszont azt láttam, egy német nyelvkönyvben, hogy "Sammeln Sie". Melyik a jó? Vagy mindkettő jó?
A "sein" kötőmódja is "wir seien", "sie seien", nem pedig "wir sein", "sie sein". Ezért a sammeln és a bewundern is így kéne, hogy legyen.
Vagy magázó felszólításnál mégsem a kötőmódot használjuk? Eddig mindenhol azt olvastam, hogy olyankor kötőmód van.
Most nem azért, de ez sztem főnévi igenév
"sammeln" (gyűjteni) magyarul "Ön gyűjteni"
A kérdésedre konkrétan válaszolni nem tudok, de kötőmód igen csak kikopófélben van, már szinte csak a leghivatalosabb vagy a régebbi írásokban fordul elő, sok középiskolában és nyelviskolában még említés szintjén sem foglalkoznak vele, mivel sem érettségin, sem nyelvvizsgán nem jellemző a jelenléte és el lehet enélkül boldogulni.
Szerintem fölösleges ennyi energiát áldozni erre a kérdésre, persze ha nagyon érdekel a téma, akkor inkább ez, mint a VV5 legújabb epizódja, de aligha ezen az oldalon kapsz majd hiteles választ ;)
Ez már mintha túl lenne bonyolítva
Mindenesetre én olyat láttam eddig csak, hogy
"Sammeln sie!", de olyat, hogy "sammlen Sie" még az életben nem látttam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!