Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az "in" helyett miért nem...

Zslt kérdése:

Az "in" helyett miért nem "after" van a múlt idő miatt?

Figyelt kérdés

Bár az orvosok mindent megtettek,a nagynéném három nap múlva meghalt.

Although the doctors did everything (they could), my aunt died in three days.

2014. jan. 19. 11:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

'after' = után,

'in' = belül.

'in'-es esetben lehet, hogy meghal egy napon belül. 'after'-ös esetben letelik a 3 nap.

Például a bolt 10 perc után lesz nyitva, mert most 12:50 van, a nyitás meg 13-kor. Vagy 10 perc múlva szedd ki a tojást (előbb nem érdemes, mert még nem főtt esetleg meg). Viszont 20 percen belül szedd ki őket, mert ha tovább otthagyod, akkor jó eséllyel felrobban.

2014. jan. 19. 11:58
 2/14 A kérdező kommentje:
jelen és jövő időben in. De múltban nem after?
2014. jan. 19. 12:02
 3/14 A kérdező kommentje:
sztem egy időtartamon belül : within
2014. jan. 19. 12:04
 4/14 anonim ***** válasza:
Most írtam, nem az a lényeg, hogy múlt vagy nem múlt, hanem hogy mi a jelentése adott prepozíciónak. 'after'-nek és 'in'-nek is igen sok egyéb jelentése lehet ezen kívül is (sokszor máshogy használva). Példákat hoztam, szerintem érthető volt.
2014. jan. 19. 12:08
 5/14 anonim ***** válasza:
A 'within'-nek is van ilyen jellegű használata, így van. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az 'in'-nek nincs.
2014. jan. 19. 12:11
 6/14 A kérdező kommentje:
Sztem itt arról van szó, ha a három nap letelt.
2014. jan. 19. 13:02
 7/14 anonim ***** válasza:
Zsolt, én már másik kérdésednél is próbáltam neked segíteni. Amikor okoskodni próbáltál, akkor magyarázatokat írtam neked. Nem tudok többet tenni érted. Egynyelvű szótár, anyanyelvi beszélő, angol nyelvű tankönyvek és nyelvtani magyarázatok. Ha nem fogadod el a másik segítségét, azzal nem lehet mit kezdeni.
2014. jan. 19. 13:06
 8/14 A kérdező kommentje:
Én köszönöm a segítségedet, de nekem van egy olyan érzésem h ennél a mondatnál mindkettő jó.
2014. jan. 19. 13:09
 9/14 anonim ***** válasza:
Érdemes odafigyelni arra is, amit olvasol. Én nem írtam olyat, hogy nem jó az 'after'. Azt írtam, hogy mást jelent.
2014. jan. 19. 13:14
 10/14 A kérdező kommentje:
Szóval ennél a mondatnál mindkettő jó?
2014. jan. 19. 13:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!