A tanárom miért nem fogadja el a skót akcentusomat?
15 éves lány vagyok, a szüleimmel 3 és 12 éves korom között Skóciában éltem, utána költöztünk vissza. Így szinte anyanyelvi szinten megtanultam angolul beszélni mert hát ott jártam iskolába 12 éves koromig, szüleimet kivéve mindenkivel angolul beszéltem ott. Csak hát mivel nem Angliában hanem Skóciában éltünk, így a skót akcentust tanultam meg ami kicsit más mint az angliai és sok embernek furán hangzik. Érthető amit mondok teljesen, csak sok hangot máshogy ejtek mint az angliai angol.
Na amikor visszejöttünk Magyaro.-ra, az általános sulis tanárom tök jó fej volt, nekem mindig külön feladatokat adott (könyvolvasás, történetírás)amit én is élveztem és soha nem kritizálta az akcentusomat. Idén viszont gimibe kerültem és a mostani angolórám kínszenvedés. Ugyanazt kell csinálnom mint a többieknek (akik kb alapfokú szinten vannak), és ha valamit kicsit is másképp mondok, vagy olyan szót használok amit a többiek még nem tanultak, akkor a tanár rám szól és kijavít. De ami a legrosszabb, hogy az akcentusomat is át akarja alakítani. Szerinte a skót "ronda" és a "normális" angolt kell tanulnom mert azt érti meg mindenki. Ezért ha beszélek órán mindig kijavít. Meg volt hogy hangosan kellett olvasnom és szinte minden szó után megállított, meg egyszer fél órán keresztül ismételgetnem kellett utána a szavakat az egész osztály előtt, nagyon égő volt.
Most már szinte cikinek érzem, hogy tudok angolul és azt kívánom hogy bárcsak én is itthon tanultam volna mint a többiek. Folyton megaláz, egyszer volt hogy nem tudtam egy szót angolul (egy ritka állat nevét) és gúnyos megjegyzést tett, hogy miért nem tudom én az "angolzseni".
Mit csináljak ezzel? Még 4 évig tűrjem ezt? :S Szerintetek is baj, ha nem angol hanem skót akcentussal beszélek? Ha 8 évig így beszéltem mindenkivel akkor nehéz csak úgy leszokni róla :S
15/L
Mert a tanárod egy barom. Szerintem ez a legrosszabb hozzáállás, amit el tudok képzelni. Mondom ezt, én is tanárként. Amúgy megértelek, én ugyanígy voltam vele, 5 éves koromtól apám mindennap beszélt velem angolul, illetve általános iskolában két tannyelvű szakon voltam, aztán elmentem mást tanulni középsuliban és ott nem csak az angoltanárom, hanem a többi diák is ott cseszegetett ahol tudott. Ebben egyrészről az irigység is közrejátszhat, hisz én (hát nem voltam mintadiák na) ahol tudtam, ott javítottam ki az angoltanárom, bár így visszagondolva nekem se tetszene. :P
Tűrni kell, ne szokj le róla, én pl. jobban szerettem skótokkal beszélni, mint azokkal, akik az Egyesült Királyság más felén laktak. Meg ne vedd fel, csak mosolyogj, legyél ennyiben több nála jellemben is. :)
beszélj az osztályfönököddel, vagy az iskola igazgatójával. mivel anyanyelvui szinten tudsz angolul kérj felmentést angolból.
Nem kell négy évig eltürnöd, tehetsz különbözetit és akár most leérettségizhetsz belőle, ehhez szintén ofővel vagy igazgatóval kell beszélni...
de amúgy meg szard le.. nem tetszik neki a skót akcentus azt kész.... mutas neki egy japánt és attól falra mászik :D
(taxi-t ugy ejtik hogy takushi, az ice cream-t meg ugy hogy ájszü kurimü)
Menj el nyelvvizsgázni v. előrehozott érettségire
és akkor nem kell járnod ilyen órákra-
Vagy megtanulod a normál angol akcentust is, de megkéred a tanárod, hogy ne cikizzen a többiek előtt (mert az szemétség)
Ez valóban nagyon szomorú. Egyébként nem igaz, hogy a brit kiejtést érti meg mindenki, én pl. sokkal jobban szoktam érteni az amerikaiakat, mint a briteket.
Minden tanulónak joga van független bizottság előtti vizsgára jelentkezni, ekkor ott kapja meg a félévi vagy év végi osztályzatát. Legkésőbb 30 nappal a félév/tanév utolsó tanítási napja előtt. Ez inkább év végén lesz érdekes neked.
Na most ha sikerül így levizsgáznod az összes tanév anyagából (azt nem tudom, hogy elfogadják-e a jelentkezésedet most a következő 3 év vizsgájára is egyben), akkor teljesítetted a tantárgyi követelményeket, és nem kell órára járnod.
Leghamarabb a következő tanév végén érettségizhetsz angolból előrehozottan, ha megvannak az osztályozóvizsgák, és akkor megszabadulsz az egésztől.
Hozzáteszem, ez mind nem jó, mert azért szükséged volna egy normális angolórára, ahol karbantarthatod a tudásodat, és még fejlődhetsz is (hiszen 12 évesen még az anyanyelvéből is van hova fejlődnie az embernek), tehát azért jobb volna emberi módon elrendezni az osztályfőnök, igazgató segítségével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!