Most tanultuk, hogy a megszámlálható főnevekhez a many és few szavak, a megszámlálhatatlan főnevekhez a much és a little szavak tartoznak. Ezt mennyire tartják be a little és few szavaknál/szavakkal? És mi történik, ha teszek ezek elé egy 'a' szót?
Teljesen betartják. (Persze olyanra gondolj, hogy "a little coin" -> egy kis érme, ez egy másik jelentése már a little-nek, azért áll megszámlálható előtt)
A második kérdést nem tudom értelmezni. Semmi nem történik. Mire akartál kilyukadni? Mi történne?
Ha "a" határozatlan névelőt is teszünk elé, akkor annak lesz egy kis pozitív színezete:
I have little money - Kevés pénzem van.
I have a little money - van egy kevés pénzem.
Az első mondat pesszimista, azt nézi, hogy csak kevés lóvé van. A második mondatban örülünk a kevésnek is, juhé, van egy kis pénzem, hogy milyen jó nekem!
Teljesen betartják a kérdezett szabályokat.
A "little" jelentése még ezen kívül, hogy "kicsi" (nem csak "kevés").
Az "a lot of", "lots of" használható a much és a many helyett is. Elvileg a much és a many inkább kérdő és tagadó mondatokban fordul elő, de olykor állító mondatokban is, főleg ha az állító mondat alanyához tartozik.
Nem tudok róla, hogy a "few" előfordulhat valamikor megszámlálhatatlan főnevek előtt, de furcsa lenne.
Persze, az "a few" és "a little" egyaránt használhatók pozitív jelentéstöltettel:
I have few books - Kevés könyvem van, rossz nekem.
I have a few books - Van egy kevés könyvem, jaj de jó nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!