Szerintetek hogy erdemes nyelvet tanulni? Szavankent, vagy mondatonkent?
El lehet ezt választani?
Pl. német igeragozás. El tudom mondani még ma is a mantrát:
ich bin
du bist
er/sie/es ist
wir sind
ihr seid
sie sind
Akkor ezt most szóban vagy mondatban tanultam meg? Az biztos segít, hogy ezt így, egy egészben/'versben' is tudom, és ha valaha elfelejteném, hogy az irh az seid, akkor ebből a memorizált "tömbből" vissza tudnám keresni.
De például emlékszem ilyenekre:
"Buchstabieren Sie!"
-> némettanárom kedvelt mondása volt. Ráadásul valamiért mindig furán megnyomta a H-t ("buhhH"). Ma is gyakran tanulok új szavakat úgy ahogy hogy a mód ahogy valaki ejti (nem csak tanár, kazetta/videó is), megmarad.
Különálló szavak gyakran maradnak meg ismétlés alapján. Pl. megyek a buszon. "Abuela, abuela", milyen 'hülyén' hangzó szó, mereng az emlékezet. Mit is jelent? Valami családdal kapcsolatos. Nagymama, la abuela. Nagypapa, el abuelo. Ja, oké, akkor rendben. (De ha ezt egy fél évvel később kérdezed, akkor lehet, hogy már egy regényre fogok helyette először asszociálni, és hogy ott milyen mondatban fordult ez elő.)
Döntsd el te, hogy ez "szavankénti" vagy "mondatonkénti" tanulás, mert nekem fogalmam sincs. xD
Alapvetően szerintem mindegy, hogy hogyan tanulod, a lényeg, hogy kötni tudd a szót valamihez, és egy példamondat épp olyan jó, mint egy kategória, egy élethelyzet, vagy egy szófelsorolás. Nem, komolyan: leírsz öt rokon értelmű igét egy papírra, megtanulod őket, és már egymás alapján is könnyebb lesz visszaemlékezni rájuk (arra fogsz gondolni: "futni", ja igen, ezt láttam egyszer azon a papíron, amin a "szaladni" és a "retek" volt, hogy is volt az?)
Persze jól teszed, ha valamilyen módon (ragozásban, jelentésben, stb.) összetartozó szavakat tanulsz egyben, hiszen azzal többféleképpen is segítesz magadnak.
De hogy szó vagy mondat, szerintem mindkettő. xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!