Melyik nyelvvizsgát érdemes választani? Pl: TELC? Te milyenre mentél?
Angol(B2) Euró -n elsőre átmentem, míg Origón kétszer buktam.
Most fogok menni angol(C1) ECL-re, állítólag ott nagyobb szerepet kap a hallott/olvasott szövegértés, nekem meg pont az az erősségem.
A nyelvvizsgás pályafutásomat anno Euroval kezdtem, ma se értem hogy miért, nem is nekem valóak voltak a feladatok, el is kaszáltak... :)
Azóta Telc nyelvvizsgákat szereztem alap és középfokon, igaz középfoknál az írásbeli nem adta magát elsőre, de tudom, hogy csak is miattam...
Én azért választottam a telc-et, mert a magnós részét ennek találtam a legteljesíthetőbbnek számomra, semmi szövegkiegészítés, csak igen-nem eldöntendő kérdések, a legrosszabb esetben is tippelsz. Illetve az írásbeli rész is tesztes jellegű, párosítós feladatok, felelet választások a megadott lehetőségekből. Amihez ténylegesen "saját" gondolkodás kell, az a levélírás, ami középfokon már nem egy egyszerű "ez történt velem a nyáron" hanem hivatalos ill. félhivatalos levél. 30 perced van arra, hogy a kettőből válassz egyet és egy 150-200 szavas levelet írj a megadott szempontok alapján. Általában egy panaszlevél és egy információkérős, jelentkezős levél van.
A szóbeli rész pedig egy prezentációból áll (segítség a honlapon), egy kapott szöveg értelmezéséből és megvitatásából ill. valaminek a közös leszervezéséből, problémamegoldásából áll.
Ja, és még annyit, hogy a telc egynyelvű és nem használhatsz szótárt!
Azt ajánlom egyébként, hogy a sok véleménytől függetlenül saját magad nézegesd meg a különböző nyelvvizsgatípusokat, olvasd el a részletes leírásuk, ill. próbálkozz a példafeladatok kitöltésével. Úgy is rá fogsz jönni, hogy mik azok a feladat típusok amik közelebb állnak hozzád és úgy érzed, hogy jól is mennének a vizsgán.
Sok sikert!
MILYEN NYELV?
Én nekem németből van tapasztalatom. Nagyon sokan választják a TELC nyelvvizsgát, mondván, hogy az a legkönnyebb. Ez így is van. De nem biztos, hogy a jövőre nézve a legkönnyebb lesz a leghasznosabb is. A TELC nyelvvizsgát, tipikusan azoknak a diákoknak ajánljuk, akiknek az érettségihez van szükségük pluszpontra. Aki viszont komolyan gondolja, és esetleg szeretne vele továbbtanulni, német nyelvterületen akar élni/továbbtanulni, annak nem javasoljuk a TELC-et. Nekik sokkal inkább a BME nyelvvizsgát javasoljuk, ami az egyik legerősebb nyelvvizsga. Sokak szerint, (és ezzel én is teljesen egyet értek) a TELC német B2 nyelvvizsga főleg szóbeli része, az más nyelvvizsga alapfokával egyenlő. Bemagolsz egy szöveget, azt ledarálod, és elmondod a véleményedet egy cikkről. Tehát érdemes először végiggondolni a dolgokat. Én a helyedben semmiképpen sem TELC-re mennék, hanem BME-re vagy ECL-re.
Köszönöm a válaszokat!
Angol nyelvből szeretnék, a TELC lett volna - ami talán, de nem ugrok akkor bele, még gondolkozom rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!