Nagyon kezdő angolos vagyok, és villám tempóval kell felzárkóznom a csoporthoz. Present Perfect mondatokat kéne írnom. Fordítanátok?
Olyan mondatokat kellene írnom amikben szerepel hogy "én már jártam...,én még nem jártam..." illetve egy napom 5 mondatban present perfect mondatokkal.
Valaki tudná őket írni?Vagy elég ha elmagyarázza hogy hogyan is kellene (bizonyos alap tudással már rendelkezem) és akkor megírom én.
Ne hallgass rájuk! Hibásan írták.
például:
ma 19:53
"In the morning I have had a breakfast"
(Reggel bereggeliztem)-
"In the morning I have brushed my teeth"
(Reggel megmostam a fogam)
hibásan használtál present perfect-et. Sima múlt időt kellett volna használnod, mert megadtad a pontos időt: "in the morning". Present Perfect-nél az eredmény számít, a sima múlttal szemben, ahol az idő főként.
Tehát csak simán:
-I have brushed my teeth. = MEGMOSTAM a fogaimat.
-I brushed my teeth (at nine o'clock) in the morning. = REGGEL mostam meg a fogamat.
Az igeidőtől függően változik az, hogy mit emelünk ki..
Ha azt akarod mondani, hogy 9-kor keltél, akkor:
I got up at 9 am.
Ha azt akarod mondani, hogy már 9 óta fent vagy:
-I have been up SINCE 9 am.
Itt azért kell present perfect-et használni, mert a cselekvés a múltban kezdődött, de nem zárult le (,mint a simple past-ban), hanem még tart (=fent vagy)
I have been up for an hour = egy órája vagyok ébren. (szintén ugyanaz a magyarázat)
de itt többet olvashatsz róla:
1. Menj el a könyvtárba!
2. Kérd ki Dohár P: egyik nyelvkönyvét!
3. Abban találsz minimum 30 ilyen példamondatot. Érthető magyarázatokkal fűszerezve. Meg szabatos tudományos megfogalmazásban is, ha éppen arra van gusztusod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!