Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Orosz vagy német nyelv?...

Orosz vagy német nyelv? Melyiket éri meg jobban tanulni?

Figyelt kérdés
2013. aug. 10. 14:21
 1/9 anonim ***** válasza:

Attól függ, ha Oroszországba szeretnél élni/ utazni, akkor az oroszt, ha Németország felé vágysz, akkor a németet. A német mindenképp könnyebb, hiszen az orosz másfajta betűket használ, tehát ott a betűket is meg kellene tanulnod. Németben csak néhány betű tér el, pl. a ä, ß, de ezeket nem nehéz megtanulni.

Én mindenképp a németet ajánlom, mert azzal akár Ausztiában és Németországban is érvényesülhetsz, na meg persze több ember beszéli, mint az oroszt, tehát talán nagyobb hasznát tudnád venni.

2013. aug. 10. 15:04
 2/9 anonim ***** válasza:
Az elsőnek nincs igaza. Az tény, hogy a német is alapvetően latin betűt használ, de van neki pár betűje is, mint pl. amit előttem írtak a ß vagy a ä. De az, hogy az oroszt kevesebben beszélnék ne hidd el. Egy nem is olyan régi felmérés szerint az oroszt 167 millióan, míg a németet 'csupán' 100,1 millióan beszélik. (Hogy nehogy azt hidd, hogy most találtam ki: [link] ). Az oké, hogy a németet Ausztriában meg Németországban tudod használni, de itt egy kis érdekes szöveg: "Anyanyelvként körülbelül 145 millióan beszélik az oroszt, további 110 millió embernek pedig az orosz a második nyelve. Oroszországon kívül az egykori Szovjetunió területén az orosz az első számú összekötő nyelv, s ez várhatóan még évtizedekig így lesz. Beszélnek oroszul Közép-Ázsiában (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán), a kaukázusi köztársaságokban (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország), a Baltikumban (Észtország, Lettország, Litvánia), Moldáviában és természetesen a nyelvrokon Fehéroroszországban és Ukrajnában is. Több millió oroszajkú ember él a diaszpórában, többek között Németországban és Izraelben." Nah, ennyit erről, mellesleg az orosznak is manapság tudod hasznát venni, körülbelül olyan szinten, mint a németnek, mert manapság már mindenki angolul meg németül tanul, kevesebb ember beszél pl. oroszul, és sokszor oroszul jól tudó emberekre van szükség pl. munkahelyen is. Az orosz betűkre visszatérve, nem is olyan nehezek, mint ahogyan az 1. válaszoló lefestette neked. Megtanulod a kiejtésüket, írásukat, aztán már tanulhatod az oroszt is!!! :) Szerintem az oroszt éri meg tanulni, ahogyan számos ténnyel alátámasztottam ezt...
2013. aug. 12. 09:19
 3/9 anonim ***** válasza:

Jövő évre (gimnázium első) én is az oroszt vettem fel, hasonló megfontolásból, mint amit az előttem szóló mond.

Alap nyelvi jártassággal rendelkezem, a cirill betűket néhány hónap alatt, gyakorlás nélkül megtanultam, írott/nyomtatott verzióban. Alapvetően nem nehéz szerintem.

Ha nincs konkrét célod, hogy pl. Márpedig, Ausztriában fogok továbbtanulni, amihez kell a német, egyértelműen orosz. Manapság már egy állásinterjú önéletrajzában is "jobban mutat".:)

Úgy tapasztalom, a nyelvre nő az igény, mégis egyre kevesebben választják. Az oroszul jól beszélő népesség idősebb korosztályba tartozik, nem olyan, aki tanuló és később fog munkát vállalni.

Sok munkaadó kikötése is az orosz nyelvtudàs, szerintem jó lehetőségek rejlenek benne.:)

2013. aug. 12. 21:48
 4/9 anonim ***** válasza:

Mindkettőt megéri tanulni. A német is nehéz nyelv, az mindegy hogy az orosz másfajta betűt használ, a betűket másfél óra alatt meg lehet tanulni (na persze be kell gyakorolni), szóval a nehézség nem attól függ hogy melyik nyelv milyen betűket használ.

Hogy neked melyiket éri meg jobban, az attól függ hogy mivel szeretnél foglalkozni vagy hol szeretnél élni. És az sem utolsó szempont hogy neked melyik nyelv tetszik jobban. Én az oroszra szavaznék amúgy, talán az hasznosság szempontjából jobb kicsit, oroszul tudó embert mindig keresnek, ráadásul Mo-n többségben vannak a németül tanulók, de ez lényegtelen mert attól függ hogy te mit akarsz, mindkettő megéri.

2013. aug. 15. 10:45
 5/9 Klaus7 válasza:
Én 10 éve tanulom a németet és most jön az orosz. A némettel már van egy középfokú tudásom és mivel a kedvenc nyelvem az orosz abból is szándékozok letenni egy középfokot szerintem ha van rá lehetőséged mindkettőt. Bár itt európában a németnek sokkal nagyobb hasznát tudod venni,de attól függ te melyik területre vágyasz... hobbiból akarod tanulni a nyelvet vagy konkrét elhatározás hogyha tudod a nyelvet oda mész ki dolgozni/lakni?
2013. szept. 1. 07:32
 6/9 anonim válasza:

tudom, hogy ez egy régi kérdés, de úgy érzem muszáj válaszolnom.

na nehogy már az orosz legyen a hasznosabb!!! lehet itt írni a statisztikákat, de a német még így is az angol után a második nyelv. ha elkezdesz németet tanulni, veszed észre, hogy igazából, milyen rohadt sok német termék van például a boltokban. de ez csak egy példa. a némettel sokkal több mindent kezdhetsz állás, vagy továbbtanulás terén is, ha eddig nem tűnt volna fel, a környező helyeken csomó lehetőség van, ami sokkal jobban megéri. a szüleimnek oroszt kellett még anno tanulniuk, és semmit nem tudtak vele kezdeni. valószínüleg csak azért pártolják az oroszt a kommentekben, mert most megy a divatmajomkodás, hogy a német nem egy szép nyelv, és most meg nagyon próbálják bizonyítani, hogy nem is hasznos, de látszik hogy fingjuk sincs hogy mennek valójában a dolgok a világban, csak próbálják terelni a tényt hogy az orosztanulással csak az idejüket pazarolják.

sajnálom hogy ilyen durva kommentet írtam, csak tudom hogy finomkodással semmitmondó lett volna amit írtam, az ide írkáló németundoros tizenéves nagyoksoknak!(tisztelet ugye a kivételnek)

2015. máj. 31. 15:06
 7/9 anonim ***** válasza:

Az orosszal sokkal többet kezdhetsz

Bár ha te csak azt nézed hogy mennyi német felirat van és ez alapján ítélkezel akkor nem sok esélyed van xD

Az orosz egy stabil pont, mondom én aki beszél majd 9 nyelvet nem vmi jó szinten.

Maradjunk annyiban hogy személyfüggő.

Az orosz is a német is jó. De a személytől függ hogy ki mire szánja magát ebben az életében.

Az biztos hogy te engem nem tudsz lebeszélni az oroszról ;)

2015. jún. 3. 05:53
 8/9 anonim ***** válasza:

Kicsit sok a negativitás benned, nekem meg sem maradt ilyen hogy vki utálja az oroszt vagy a németet. :)

Sokan vannak azok is akik imádják, miért csak a negatívumokra törekszel, édesem? -.-"

Az egész hozzászólásod negativitás.

2015. jún. 3. 05:56
 9/9 anonim ***** válasza:

Hú igen tegnap nagyon negatív hangulatban voltam =SSSS

Komolyan néha el kellene engem zárni hogy legalább másokra ne terjesszem.

2015. jún. 3. 15:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!