Elmagyaráznátok nekem, hogy hogyan működik a nyelvvizsga rendszer ma Magyarországon?
Hú, megprobálok minden részletre kitérni, amennyire lehet.
Nyelvtanulás: ezt Te oldod meg, otthon, tanárnál, iskolában, különböző nyelvtanfolyamokon. Amelyik neked megfelelő és a pénztárcád elbírja.
Nyelvvizsga: vannak általános nyelvvizsgák és szakmai nyelvvizsgák is. Mindkettőnek vannak fokozatai. A sima 'mezei' nyelvvizsgánál van alapfok(B1), középfok(B2) és felsőfok(C1). Általában komplex C típusú nyelvvizsgét érdemes választani, azaz írásbeli és szóbeli is van. Ezt fogadják el egyetemen is a diplomához, illetve felvételinél is erre adnak plusz pontot. Meg lehet csinálni külön is a szóbelit/írásbelit, de így drágább. Az alapfok(B1) nagyjából általános dolgokat foglal magában: család, barátok, iskola/munkahely, mindennapi élethez kapcsolódó dolgok. A középfok(B2) már nehezebb, ott olyasmik is előjönnek, mint a környezetvédelem, társadalmi szerepek, gazdaság, stb. Felsőfoknál (C1) pedig minden témakör előfordulhat, eutanázia, katonaság, egészségügy, oktatás, stb. Itt csak példákat hoztam fel, hogy érzékeltessem mennyire nehezebb egy-egy szint.
Nyelvvizsgák: rengeteg féléből választhatsz: telc, BME, origo, ECL, ÖSD, stb. Nyelvvizsgánként eltérő, hogy milyen feladatok vannak, van ahol van fordítás/rövidítés, van ahol van nyelvtani rész. Általában van levélírás: van ahol egyet kell írni rövidebb idő alatt, van ahol többet több idő alatt. Nyugodtan nézelődj neten a honlapokon, hogy neked melyik feladattípus jön be jobban. Szóbelin is eltérő, van ahol vizsgázó-vizsgázó beszélget, van ahol tanár-vizsgázó.
Nagyjából ennyi, remélem érthető voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!