Tényleg ciki az, hogy néhány éves nyelvtanári gyakorlattal nyelvtanfolyamra járok egy másik nyelvből, és nem autodidakta módon tanulom azt?
Ismerősömnek mondtam, hogy járok egy nyelvtanfolyamra francia nyelvből. Erre ő kiröhögött szinte, mondva, hogy milyen ciki az, hogy valaki nyelvtanárként nem tud egy másik idegen nyelvet magától legalább elkezdeni...
Majd példákat hozott fel, olyanokat, akik állítólag nem nyelvtanárok, de önállóan már a sokadik nyelvet tanulják autodidakta módon. Pl. az 5 év 5 nyelv szerzőjét.
Az, hogy valaki nyelvtanár, abból tényleg annak kellene következnie, hogy egy második idegen nyelvet képes autodidakta módon elsajátítani?
Mit gondoltok erről a helyzetről?
(Angolt tanítok és franciául tanulok.)
Szerintem nem.
Inkább még becsülendő is, hogy valaki hajlandó további nyelveket tanulni, szabadidejét ráfordítva.
Most nem azon van a hangsúly, hogy valaki akar-e további nyelveket tanulni...
Azok is írhatnak, akik szerint egy nyelvtanárnak illő volna, hogy autodidakta módon tanuljon másik nyelvet.
Érdekelne a vélemények, indoklások bármelyik oldalról.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Audidakta mód egyáltalán nem egy "magasabb szintű, jobb" módszer a nyelvtanulásra, hanem egy másik opció. Ráadásul sokkal több időt emészt fel, mint simán nyelvtan szerint tanulni (persze kellenek eféle gyakorlatok is, de ha ezt egy stabilan meglévő nyelvtan tudásra építed, akkor előbb érsz célba és pontosabb tudást is szerzel meg).
Egy nyelvtanár adhat tippeket tanulási módszereket illetően, nyilván ezeket, mint nyelvtanár illik tudnod, de nem ez a fő feladata, hanem előkészíteni az anyagat, felállítani egy tantervet, gyakorlófeladatokat készíteni és ellenőrizni tégedet, meg hasonlók. Tehát elsősorban időt sporolsz vele, nem pedig valami olyant bízol rá, amit te nem tudnál magadtól megtenni...Ellenőrzés pedig bárhogy is tanulod kell, ezt magadtól nem tudod elvégezni.
Szóval szerintem teljesen értelmetlen megjegyzés volt ez az ismerősödtől. Biztos vagyok benne, hogy magadtól is tudnál tanulni franciául, csak éppen sokkal kevésbé hatékonyan sokkal több időért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!