én német nyelven tanulok de nem értem hogy megy a mondatalkotás szóval hogyan rakjam sorba a szavakat?
Alárendelő (összetett) mondatoknál van a "KATI"-mellékmondati szórend. Tehát ha pl. látod a "daß" kötőszót, ami alárendelő kötőszó, ott a két tagmondatot elválasztó vessző után jön először a kötőszó (K), utána az alany (A), aztán a tárgy (T), végül az ige (I)
Pl. "Er freute sich, dass ich ihn besuchte" (Örült (annak), hogy meglátogattam)
A mellékmondati szórend ellenkezője a főmondati szórend.
Főmondati szórendnél a ragozott ige nem a mondat végén áll, hanem a mondatban a második ill. az első helyen.
Pl. "Ich lese ein Buch" (Egy könyvet olvasok")
Hányadikos vagy?
Melyik év anyagából kell pótoznod?
kilencedikes vagyok ebben az évben kezdtem a németet
mondatalkotás szabályai..
Ja, értem
Hát a (kilencedikess) (nyelv)tankönyved megvan-e?
Mert abból a nyelvtani dolgokat (szabályokat) meg tudod végülis tanulni. Vagy még könyvtárból kölcsönözd ki hozzá a középiskolai német nyelvtant (Karácsony-Dr. Tálasi) Az a pontos címe, hogy "Német Nyelvtan" a középiskolák számára- Abban a 298. oldaltól vannak "Mondattani ismeretek" (az ige mint a mondat magja, az egyszerű mondat szerkeezti alaptípusai)
A 365. laptól vannak "Az egyszerű mondatok fajai"
A 374. laptól "Az összetett mondatok" (mellérendelő és alárendelő) Ki tudod keresni, ami neked kell
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!