Hogyan korrepetáljak angolból?
Ez egy tökéletes elismerése annak, hogy:
Egészen más "csak" tudni egy nyelvet, és egészen más képesnek lenni azt át is adni.
Nem véletlenül képeznek nyelvTANÁRokat.
Különben elég volna egy felsőfokú nyelvvizsga, és azzal bárki taníthatná is a nyelvet.
Azzal nem teszel jót, hogy éppen azonnal érettségire felkészítéssel kezded a gyakorlását annak (a tanításnak), aminek megvan az elsajátítandó elméleti háttere is, és csak azután jön a gyakorlat.
Mások évekig tanulják és gyakorolják ezt.
Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy felhasználói szinten értek a számítógépekhez (esetedben: magas szinten ismered a nyelvet), és valaki adjon már támpontot egy teljes honlap elkészítéséhez (esetedben: valaki magyarázza már el, hogyan kell tanítani).
...és hogyan magyarázza el a nyelvtant? Kicsit konkrétabban esetleg?
Ez az "úgy magyarázd, hogy megértse" egyenlő a semmivel.
Ez kb. olyan, mint amikor a tanár előadást tart egy nyelvtani részről, majd megkérdezi: érted? :D
Jó lenne tudni, hogy az illető milyen szinten van. Talán ezzel kéne kezdeni, hogy megtudod, hogy mi az amit már tud és mi az ami egyáltalán nem megy neki. Értelemszerűen ami megy, azzal nem kell különösebben foglalkozni, esetleg elég csak 1x átismételni.
Egy középszint nem igényel borzasztó nagy tudást. Ha már az alapokkal tisztában van, és van szókincse, akkor az előző évek feladatsorait töltögesd ki vele. Igazándiból mindig ugyanolyan típusúak vannak, ezért nincs nehéz dolgod.
A magnót is úgy lehet legkönnyebben jóra megírni, hogyha gyakorolja.
A levélírás is évről évre ugyanarra a sémára épül. Megtaníthatnál vele néhány alap mondatot, amit el tud sütni bárhol. Házi feladatként néhányat megírhatna, aztán te meg kijavítod neki.
Szóbelire a témaköröket dolgozzátok ki, beszélgessetek róla. Majd itt is lehet rámenni a típusfeladatokra.
Én biztos így csinálnám, persze ez csak ötlet volt. Ha nagyon kezdő szinten van, akkor természetesen először megfelelő szintre kellene hozni, nem egyből érettségi feladatokat elétolni.
Amúgy tök mindegy, hogy mennyire tudsz tanítani, vagy mennyire van érzéked hozzá, ha nem akarja megérteni, vagy foglalkozni vele, akkor akármennyire töröd magad, úgyis lesz*rja. Gondolom a szülei kerestek meg vele, legalábbis én azt vettem ki az írásodból, hogy nem ő keresett meg téged. Nos, valószínűleg elég nehéz dolgod lesz. Én csak úgy vállaltam volna el, ha megbizonyosodok róla, hogy ő neki is érdeke felkészülni az érettségire, máskülönben csak egymás idejét pazaroljátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!