Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan korrepetáljak angolból?

Hogyan korrepetáljak angolból?

Figyelt kérdés
Szóval, felkértek engem, hogy készítsek fel vkit a középszintű érettségire, mert nekem már van emelt szintem meg felsőfokú nyelvvizsgám és jól beszélek angolul, szoktam fordításokat is csinálni. A gond viszont az, hogy nem tudom, hogy hogyan és mit kéne tanítani, meg gyakorolni, ami az ő szintjének megfelel, nem tudom, hogy lehet magyarázni az angolt, milyen anyagrészeket/témaköröket kellene átnézni. Nemtudom, hogy kéne ehhez hozzá kezdeni, még sose csináltam ilyet. Ötletek?

2013. júl. 10. 11:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
61%

Ez egy tökéletes elismerése annak, hogy:

Egészen más "csak" tudni egy nyelvet, és egészen más képesnek lenni azt át is adni.

Nem véletlenül képeznek nyelvTANÁRokat.

Különben elég volna egy felsőfokú nyelvvizsga, és azzal bárki taníthatná is a nyelvet.

2013. júl. 10. 12:04
 2/12 A kérdező kommentje:
Erről van szó, ezért kéne vmi támpont, hogyan álljak neki
2013. júl. 10. 12:07
 3/12 anonim ***** válasza:
44%

Azzal nem teszel jót, hogy éppen azonnal érettségire felkészítéssel kezded a gyakorlását annak (a tanításnak), aminek megvan az elsajátítandó elméleti háttere is, és csak azután jön a gyakorlat.

Mások évekig tanulják és gyakorolják ezt.

Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy felhasználói szinten értek a számítógépekhez (esetedben: magas szinten ismered a nyelvet), és valaki adjon már támpontot egy teljes honlap elkészítéséhez (esetedben: valaki magyarázza már el, hogyan kell tanítani).

2013. júl. 10. 12:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha megvan benned a tanítói véna, akkor menni fog, ha nem tudsz magyarázni, akkor inkább hagyd. Első körben nézz utána, hogy mik a követelmények a középszintű érettségire. Én fel szoktam osztani az órát házifeladat ellenőrzése, szóbeli feladatokra, nyelvtanra és szókincsbővítésre (pl. szövegolvasás). Kezdd a nyelvtant az alapokkal, mert hiába tanították, az esetek 90 %-ban úgysem tudják használni normálisan. Alaposan nézz utána te magad is, gondold át, hogy hogy tudod a legérthetőbben elmagyarázni. Szóbeli részre nézd meg, milyen témák szoktak előjönni, és azokról beszélgessetek. Hagyd őt kicsit agyalni, nem kell mindig kisegíteni, így fog fejlődni. Szókincsbővítésre bármi jó, ami angol: használati utasítástól kedzve szépirodalmon át a cikkekig. Próbáld a kedvét felkelteni, adj olyan feladatokat, hogy írjon a kedvenc együtteséről, fordítson dalszöveget, vagy ami érdekli őt. A házit pedig igenis várd el, hogy megcsinálja, ne hagyd a sumákolást, mert úgy ne fog fejlődni, és te leszel rossznak beállítva. Sok sikert!
2013. júl. 10. 12:24
 5/12 A kérdező kommentje:
Lehet, de azért a középszintű érettségi az egyik leginkább "alibi" érettségi az összes közül, az egy dolog, hogy én anno majdnem 100%-osra megírtam, de voltak olyan osztály/évfolyam társaim, akik szinte a legelemibb dolgokkal nem voltak tisztába és egy 3-ast így is össze tudtak kaparni
2013. júl. 10. 12:28
 6/12 anonim ***** válasza:

...és hogyan magyarázza el a nyelvtant? Kicsit konkrétabban esetleg?

Ez az "úgy magyarázd, hogy megértse" egyenlő a semmivel.

Ez kb. olyan, mint amikor a tanár előadást tart egy nyelvtani részről, majd megkérdezi: érted? :D

2013. júl. 10. 12:28
 7/12 A kérdező kommentje:
12:24, köszi a tanácsokat, mindenképpen megfogadom. Amúgy középszinten szerintem kell tudni kb. 6 igeidőt, nyelvtanból pedig csak az alapvető dolgokat, esetleg még a 3 feltételt
2013. júl. 10. 12:32
 8/12 anonim ***** válasza:
Miért, mit vársz utolsó válaszoló, most írjam le minden igeidőről, hogy hogy lehet a legjobban megmagyarázni? Gondolom, a kedves kérdező utánanéz nyelvkönyvekben, azokat összeveti, és ha az egyik magyarázatot nem érti a tanítványa, akkor megpróbálja másik irányból. Bírom, mikor beállítják, mennyire bonyolul dolog a nyelvtanítás. Én nem vagyok nyelvtanár, anglisztikára jártam csupán, de több tanítványomat sikerült nyelvvizsgára felkészítenem, volt akit középfokra is. Ha megvan az érzéke hozzá, semmi gond.
2013. júl. 10. 12:36
 9/12 anonim ***** válasza:
Én nem mennék olyanhoz nyelvet tanulni, aki maga elismeri, hogy nem tudja, hol és hogyan kezdje a tanítást... :)
2013. júl. 10. 12:39
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Jó lenne tudni, hogy az illető milyen szinten van. Talán ezzel kéne kezdeni, hogy megtudod, hogy mi az amit már tud és mi az ami egyáltalán nem megy neki. Értelemszerűen ami megy, azzal nem kell különösebben foglalkozni, esetleg elég csak 1x átismételni.

Egy középszint nem igényel borzasztó nagy tudást. Ha már az alapokkal tisztában van, és van szókincse, akkor az előző évek feladatsorait töltögesd ki vele. Igazándiból mindig ugyanolyan típusúak vannak, ezért nincs nehéz dolgod.

A magnót is úgy lehet legkönnyebben jóra megírni, hogyha gyakorolja.

A levélírás is évről évre ugyanarra a sémára épül. Megtaníthatnál vele néhány alap mondatot, amit el tud sütni bárhol. Házi feladatként néhányat megírhatna, aztán te meg kijavítod neki.

Szóbelire a témaköröket dolgozzátok ki, beszélgessetek róla. Majd itt is lehet rámenni a típusfeladatokra.

Én biztos így csinálnám, persze ez csak ötlet volt. Ha nagyon kezdő szinten van, akkor természetesen először megfelelő szintre kellene hozni, nem egyből érettségi feladatokat elétolni.

Amúgy tök mindegy, hogy mennyire tudsz tanítani, vagy mennyire van érzéked hozzá, ha nem akarja megérteni, vagy foglalkozni vele, akkor akármennyire töröd magad, úgyis lesz*rja. Gondolom a szülei kerestek meg vele, legalábbis én azt vettem ki az írásodból, hogy nem ő keresett meg téged. Nos, valószínűleg elég nehéz dolgod lesz. Én csak úgy vállaltam volna el, ha megbizonyosodok róla, hogy ő neki is érdeke felkészülni az érettségire, máskülönben csak egymás idejét pazaroljátok.

2013. júl. 10. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!