Mi a különbség a "love-loved", a "talk-talking" és a "dance-dancing" között?
I love you szeretlek
U r loved szeretve vagy
I talk to that fcking teacher tomorrow holnap beszelek azzal a kibszott tanarral
I am talking to that fcking teacher at the moment azzal a kibszott tanarral beszelek eppen.
I dance so erotically olyan erotikusan tancolok
I hate dancing with that disgusting smelly homeless utalok azzal a gusztustalan budos csovessel tancolni.
A loved szerintem jelentheti múlt időben azt,hogy szeretett(valakit/valamit),vagy pedig valamit,amit szeretsz Te,vagy akárki más,pl: szeretett(nő,állat,stb.)
Az "ing" pedig mindig folyamatos jelenidőt fejez ki. Tehát a talking az az,hogy épp most beszél,a dancing pedig hogy épp most táncol.
Nem vagyok tanár,de én így tudom. Lehet,hogy tévedek :)
Most komolyan el kéne magyarázni az igék alakjait elölről? Erre vannak az angol órák :D Meg túl tág is a téma hogy ide le lehetne írni.
Mindegy, ezek az alapok:
love, talk, dance - ezek az igék alap alakjai.
to talk = beszélni
egyben a jelen idejű alakjuk. Az angol igék nem ragozódnak. (Ezért az alanyt mindig ki kell eléjük tenni.)
I talk. = (Én) Beszélek.
Egyben nagyon sok főnév úgy képződik igékből az angolban, hogy egyáltalán nem változnak meg.
love = szeretet, szerelem
talk = beszéd, szóbeszéd
dance = tánc
loved, talked, danced = ezek a múlt idejű alakok.
I danced. = Táncoltam.
Egyben ez az alak használatos akkor is, ha BEFEJEZETT MELLÉKNÉVI IGENÉVVÉ alakítod a szót.
the loved husband = a szeretett férj
Illetve a "van" igével (be => egyes szám: is, többes szám: are; múlt időben was, were) együtt szenvedő szerkezetet képez, ami felcseréli a mondat alanyát és tárgyát.
The dog is loved. = A kutya szeretve van.
-ing-es alak, a neve egyébként GERUND (ilyen néven keress rá, pl. nekem kapásból jött ráő ez a link Google-ból: [link]
Ez egyrészt használatos akkor ha FOLYAMATOS MELLÉKNÉVI IGENÉVVÉ akakítod a szót:
The loving husband. = A szerető férj.
dancing dog = táncoló kutya
Másrészt a "van" igével (be => egyes szám: is, többes szám: are; múlt időben was, were) együtt folyamatos igemódot képez.
I am dancing. = Én táncolok.
I am talking. = Én (most) beszélek.
Mi a különbség, kérdezed te, az "I dance." és az "I am dancing." között? (Ha mind2 azt jelenti hogy "Táncolok."?) Na erre lenne jó a nyelvóra. :)
Egyébként anyi a különbség hogy a szimpla jelen vagy általánosan igaz, vagy egyszeri azonnal lezáruló eseményeket ír le. Míg a folyamatos vagy az adott pillanatban is zajló, vagy általánosan de csak átmenetileg igaz eseményeket ír le. Megpróbálom szemléltetni.
- Mit csinálsz, kislányom?
- I am dancing. = Én most éppen táncolok.
- Mit csinálsz minden este 5-kor?
- I dance. = táncolok minden este 5-kor.
I dance when the people talk. = Amikor az emberek beszélni kezdenek, én táncra perdülök.
I am dancing when the people are talking. = Amíg az emberek beszélgetnek, én végig táncolok.
Kapisga? Na hát akkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!