Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a különbség a "love-loved",...

Mi a különbség a "love-loved", a "talk-talking" és a "dance-dancing" között?

Figyelt kérdés
2013. jún. 2. 20:35
 1/6 anonim ***** válasza:
87%

I love you szeretlek

U r loved szeretve vagy

I talk to that fcking teacher tomorrow holnap beszelek azzal a kibszott tanarral

I am talking to that fcking teacher at the moment azzal a kibszott tanarral beszelek eppen.

I dance so erotically olyan erotikusan tancolok

I hate dancing with that disgusting smelly homeless utalok azzal a gusztustalan budos csovessel tancolni.

2013. jún. 3. 01:19
 2/6 Vree ***** válasza:
Engem az érdekelne hogy miért nem a a "love-lovING", "talk-talking", "dance-dancing"-re kérdeztél rá - miért használtad a "loved" múlt idejű alakot?
2013. jún. 3. 15:05
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem tudtam, hogy a loved múlt idejű... Olyanról meg nem hallottam, hogy loving. :D Még mindig nem látom a különbséget, de azért köszi. :D Biztos nem a jelentése változik meg akkor. Én egyébként azthittem, hogy a loved jövőidőben van.
2013. jún. 4. 19:46
 4/6 anonim válasza:

A loved szerintem jelentheti múlt időben azt,hogy szeretett(valakit/valamit),vagy pedig valamit,amit szeretsz Te,vagy akárki más,pl: szeretett(nő,állat,stb.)

Az "ing" pedig mindig folyamatos jelenidőt fejez ki. Tehát a talking az az,hogy épp most beszél,a dancing pedig hogy épp most táncol.

Nem vagyok tanár,de én így tudom. Lehet,hogy tévedek :)

2013. jún. 4. 21:35
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm. :)
2013. jún. 6. 16:36
 6/6 Vree ***** válasza:
100%

Most komolyan el kéne magyarázni az igék alakjait elölről? Erre vannak az angol órák :D Meg túl tág is a téma hogy ide le lehetne írni.

Mindegy, ezek az alapok:

love, talk, dance - ezek az igék alap alakjai.

to talk = beszélni

egyben a jelen idejű alakjuk. Az angol igék nem ragozódnak. (Ezért az alanyt mindig ki kell eléjük tenni.)

I talk. = (Én) Beszélek.

Egyben nagyon sok főnév úgy képződik igékből az angolban, hogy egyáltalán nem változnak meg.

love = szeretet, szerelem

talk = beszéd, szóbeszéd

dance = tánc

loved, talked, danced = ezek a múlt idejű alakok.

I danced. = Táncoltam.

Egyben ez az alak használatos akkor is, ha BEFEJEZETT MELLÉKNÉVI IGENÉVVÉ alakítod a szót.

the loved husband = a szeretett férj

Illetve a "van" igével (be => egyes szám: is, többes szám: are; múlt időben was, were) együtt szenvedő szerkezetet képez, ami felcseréli a mondat alanyát és tárgyát.

The dog is loved. = A kutya szeretve van.

-ing-es alak, a neve egyébként GERUND (ilyen néven keress rá, pl. nekem kapásból jött ráő ez a link Google-ból: [link]

Ez egyrészt használatos akkor ha FOLYAMATOS MELLÉKNÉVI IGENÉVVÉ akakítod a szót:

The loving husband. = A szerető férj.

dancing dog = táncoló kutya

Másrészt a "van" igével (be => egyes szám: is, többes szám: are; múlt időben was, were) együtt folyamatos igemódot képez.

I am dancing. = Én táncolok.

I am talking. = Én (most) beszélek.

Mi a különbség, kérdezed te, az "I dance." és az "I am dancing." között? (Ha mind2 azt jelenti hogy "Táncolok."?) Na erre lenne jó a nyelvóra. :)

Egyébként anyi a különbség hogy a szimpla jelen vagy általánosan igaz, vagy egyszeri azonnal lezáruló eseményeket ír le. Míg a folyamatos vagy az adott pillanatban is zajló, vagy általánosan de csak átmenetileg igaz eseményeket ír le. Megpróbálom szemléltetni.

- Mit csinálsz, kislányom?

- I am dancing. = Én most éppen táncolok.

- Mit csinálsz minden este 5-kor?

- I dance. = táncolok minden este 5-kor.

I dance when the people talk. = Amikor az emberek beszélni kezdenek, én táncra perdülök.

I am dancing when the people are talking. = Amíg az emberek beszélgetnek, én végig táncolok.

Kapisga? Na hát akkor.

2013. jún. 6. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!