Milyen egy nyelvvizsga? Milyen fajtái vannak és melyiket érdemes választani?
Szia!
Az, hogy melyik a legjobb nyelvvizsgafajta, nehéz meghatározni, személyiségfüggő.
Például, fontos eldönteni, hogy te inkább a nyelvtanban, nyelvhelyességben vagy jobb (szabályok, tesztek, fordítások), vagy inkább a kommunikációban, gyakorlatiasságban.
Ha az első eset igaz rád, akkor az Origo ( [link] vizsgát ajánlom. Ez egy kétnyelvű vizsga, tehát van benne magyarról-angolra, és angolról-magyarra fordítás is, valamint levélírás megadott szempontok szerint (azt mindenképp figyelik, hogy ismered-e az angol levélformát), szövegértés, amelyben angol a szöveg, magyarok a kérdések, amikre a szöveg alapján válaszolni kell. Azonban megijedni nem kell, bármilyen kétnyelvű szótár használható ezeknél a feladatoknál. Az írásbeli részben van még egy fél órás, 50 kérdésből álló teszt, itt nem lehet szótárat használni, de itt általában nincs is érthetetlen szó, kifejezés, mert itt a nyelvhelyesség a lényeg.
Ennek a vizsgának van egy szóbeli része is. A szóbelihez tartozik a magnó, ahol egy szöveget angolul hallasz, és magyarul feltett kérdésekre válaszolsz a szöveg alapján. A beszélgetős rész egy 2-3 fős vizsgabizottság előtt zajlik, de te csak egy emberrel beszélgetsz, először egy pár mondatos bevezető beszélgetéssel indul (honnan jöttél, hol tanulsz stb.), utána pedig 3 képből kell választanod 1-et, amiről pár percig beszélsz, majd húzol egy szituációt, amit el kell "játszanod" a vizsgáztatóval.
Ha pedig inkább gyakorlatias nyelvtanuló vagy, akkor egynyelvű vizsgát javaslok. Azért egynyelvűek ezek, mert nincs benne fordítás.
Én az Euro -n voltam. Nem könnyű, de abszolút megcsinálható. Szövegértésből (pl. egy szöveg bekezdéseihez ki kell választani a listából a legodaillőbb címet), magnóból (ez lehet igaz-hamis, kiegészítős..), levélírásból, közvetítésből (ez azt jelenti, hogy hallasz magnón egy szöveget, és annak a lényegét kell leírni), és diktálásból (magnóról tollbamondás) áll. A szóbeli jobb, mint az Origo-nál, itt nem kérdezhetnek meg akármit a vizsgáztatók, csak lightosabbakat, család, szórakozás, barátok, ezt csak azért írom, mert egy lány ismerősömnél az origo-sok a versenyautókról akartak beszélgetni, vagyis azt akarták, hogy ő beszéljen róluk (motor, belső szerkezet stb..), elképesztő. Szóval az Euro szóbelin is van szituáció, de rövidebb, nincs képleírás, helyette egy adott témáról kell vitatkozni a partnereddel (itt egyszerre ketten vizsgáznak, de ami nagyon jó, hogy a jelentkezésnél lehet párban jelentkezni, szóval ha van egy ismerősöd, aki szintén menne, mehettek együtt).
Nekem tehát erről a két vizsgáról van tapasztalatom, az én angolom Euro-n lett meg, az origo-t csak onnan ismerem, hogy az olaszt ott csináltam.
Ezen kívül még a Telc nevű egynyelvű vizsgárül hallottam, hogy könnyű, ennek esetleg a honlapjukon utánanézhetsz.
Fontos, hogy mihamarabb válassz ki egy nyelvvizsgatípust, és arra kezdj el célirányosan készülni! Ma már minden nyelvvizsgához adtak ki könyvet, ami a típusfeladatokat tartalmazza, én egy ilyet mindenképp beszereznék az általam választott típustól, mert mire azt végigcsinálod, már a kisujjadban lesz az egész nyelvvizsga menete.
Sok sikert!
Én ECL középfokú nyelvvizsgán voltam, ott mindössze ez van:
-2 db szövegértés: szöveg + igaz hamis, a másiknál meg válaszolsz a kérdésekre angolul persze.
-2 db írás: 1 levél és egy picit hosszabb fogalmazás valami általános témáról :)
-2 db magnó: itt is igaz hazmis vagy szövegkiegésztés, vagy válaszolás, ez sem nehéz
- meg van szóbeli.
Én könnyűnek és praktikusnak találtam az ECL nyelvvizsgát. Azt én is javaslom mint az előttem szőló. Bizonyos nyelvviszgára CÉLIRÁNYOSAN készülj fel. Úgy egyszerű lesz. :)
Sok sikert!
Én a BME-n csináltam középfokút. Bár könnyűnek nem mondanám, de azért nem haltam bele. Ott a következők voltak (ha jól emlékszem, mert 4 éve volt már...):
- Szóbeli (2 vizsgáztatóval kell 1 teremben beszélned egy húzott tételről. De ahogy elnéztem nem azt nézik, hogy mennyire vágod a tételt, hanem hogy mennyire tudsz folyamatosan beszélni. Én a magyar tusztikai látványosságokat húztam, de 2 mondat után valahogy az olimpiára terelődött a beszélgetés :DD 90%-ot kaptam)
- Magnóhallgatás + a szöveghez kapcsolódó kérdésekre válaszadás (ez szerintem kicsit szivatós volt, de kinek a pap...)
- Az írásbeli pedig nem volt olyan szörnyű. Sima válaszadós feladatok (mint amilyenek a tankönyvekben is szoktak lenni)+fordítás angolról-magyarra illetve marról-angolra (itt lehet szótárt használni).
Az meg, hogy mennyire nehéz, a te angoltudásodtól függ a legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!