Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szeretnék oroszul tanulni....

Szeretnék oroszul tanulni. Budapesten milyen jó tanfolyam van? Érdemes tanfolyamra menni, vagy inkább magán tanár?

Figyelt kérdés
hajlandó vagyok 120 ezret is áldozni rá, hogy biztos alap nyelvtudást sajátítsak el, amire építkezhetek.

2013. máj. 28. 05:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
57%
#5: köszi. És csókoltatom, aki a kérdésemet lepontozta, egészségére. Bár értelmes okot nem találok rá.
2013. máj. 28. 11:57
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értékes válaszokat.Úgy látszik kellő motivacioval és idovel egy nyelvet egészen stabil alapokra lehet fejleszteni 0 rol. Tanárra csak finomitaskent vam szükség. És mivel tartjatok szinten? Hol vannak orosz filmek sorozatok?
2013. máj. 28. 13:09
 13/18 A kérdező kommentje:
Bocsi a helytelen irasert telorol megy
2013. máj. 28. 13:11
 14/18 anonim ***** válasza:

Próbálkozhatsz egyedül, de az a gyakorlati tapasztalat, hogy ez csak igen keveseknek sikerül. De ha tudod magadról, hogy mindenben ilyen kitartó vagy, és akkor is csinálod, ha semmi sem hajt, akkor van esélyed egyedül tanulni.

De szerintem sokkal unalmasabb egyedül, mint másokkal együtt, csoportosan. Persze neked kell tudnod a preferenciáidat.

2013. máj. 28. 13:23
 15/18 anonim ***** válasza:

Oroszról nem tudok nyilatkozni. Jelenleg a spanyolt tanulom így (már írtam, csak le lettem szólva...)

Én most éppen a teljes X-akták sorozatot nézem spanyolul. :D Meg olvasok, folyamatosan regényeket. A neten ezerfélét lehet találni. A DVD-ket általában amazonról rendelem.

Az orosznál annyiban nehezebb a dolog, hogy az írásmódot is meg kell ugye tanulni, de állítólag az sem olyan vészes. Mondták ismerőseim, hogy azt is lehet egyedül, de ezt én nem próbáltam, szóval nem tudom.

2013. máj. 28. 21:58
 16/18 anonim ***** válasza:

Én is a tanfolyamra szavazok. Jó a nyelvérzékem, sőt, szeretek nyelvet tanulni, de csoportban sokkal nagyobb a motiváció. És azért tanfolyamon való tanuláshoz is kell szorgalom, de önálló tanuláshoz persze még több.

A kiejtésedet is ki tudják javítani. Nekem a csoportos intenzív tanfolyamok váltak be a legjobban, magántanárral való órától is sokkal hatásosabb volt nálam. Bár intenzív orosz tanfolyam nincs sok, talán nyaranként akad pár, de azért vannak heti 2x3 vagy még több órásak, az már nem rossz. Szerintem ez alatt nem is érdemes keresni, mert heti 1x2 óra nem sokra elegendő.

Sokan dicsérik az Orosz Intézetet, de úgy emlékszem ott is elég alacsony óraszámban oktatják.

A legfontosabb a napi szintű gyakorlás. Ha pl valakinek kevés ideje van otthon gyakorolni, azaz nem tud gyorsan haladni, annak elég lehet a heti 2-3 óra tanfolyamon vagy tanárral...

Szerintem ha hajlandó vagy áldozni is rá, akkor érdemes tanfolyamot kipróbálni és esetleg mellé magántanár pl hetente vagy kéthetente, aztán külföldi tanfolyamra is be lehet nevezni, ami nagyon sokat szokott dobni a tudáson, ráadásul Ukrajnában vannak olcsó tanfolyamok, legalábbis olcsóbb mint a moszkvai..

Azoktól kérdezném akik otthon tanultak: ti minek a segítségével tanultátok? Elsősorban honlapra gondolok, gondolom később könyvet is szereztetek.. Ha tudtok linket küldjetek o.o

2013. jún. 1. 04:37
 17/18 anonim ***** válasza:

Én itthon tanulok, már írtam sokat. (Most épp spanyolul.)

Én úgy kezdtem a nulláról, hogy a kedvenc musicalem dalait megtanultam spanyolul. Szöveget kinyomtattam, hallgattam és olvastam egyszerre. Így rájöttem, mit hogyan ejtenek. Persze elsőre nem egyszerű, de nem tartott nagyon sokáig megtalálni a "szabályokat".

Szinte ezzel egy időben, de legalább nem sok időre rá, fogtam a Harry Pottert spanyolul, mellé tettem az angol verziót, és olvastam a spanyolt. Először annyi volt a cél, hogy egyáltalán tudjam, kb. hol tartok. :) Hasonlít az angolra eléggé, szóval kb. a harmadik fejezetnél már felismertem ismétlődéseket, bizonyos szavakat. Persze akkor még értésről nem lehetett beszélni, max. kikövetkeztetésről. De mire az első könyv végére értem, már pár dolgot értettem is. A második és harmadik könyv végére egyre többet értettem, a negyediket már simán, "mankó" nélkül olvastam.

Közben néztem filmeket spanyolul. (Felirat nélkül) Olyanokat, amiket már magyar, németül vagy angolul ismertem, tehát tudtam, miről van szó. Persze először egy mukkot se vettem ki belőle, csak a hangzásra figyeltem. Aztán egy-egy szó megértésének már iszonyatosan tudtam örülni. :D Kb. az 5. vagy 6. film végére értem el oda, hogy ismeretlent is tudtam már nézni, és kb. sejteni, hogy miről szól.

Mindezeket követően megrendeltem a neten az Espanol sin fronteras TK három kötetét (csak a tankönyvet), és gyorsan végigvettem őket. Ez azt jelenti, hogy nem álltam meg foglalkozni semmiféle nyelvtani szerkezettel (rühellem őket), hanem az olvasmányokra, feladatokra koncentráltam. A nyelvtani részt is elolvastam persze, a "megvilágosodás" szintjéig, de nem tanultam meg semmi szabályt vagy táblázatot.

Közben a livemocha.com oldalon kerestem levelezőpartnereket. Találtam is egy spanyol lányt, aki magyarul tanul, úgyhogy elkezdtük fele-felében írni egymásnak az e-maileket. Kérdezni is tudunk egymástól persze, bár anyanyelvű ember nehezen magyaráz :), de azért összehozzuk.

Ezt az egészet kb. két és fél éve kezdtem el. Már minden gond nélkül értem, olvasom és írom a spanyolt. Beszélni sajnos sok alkalmam nem nyílik (lehetne amúgy Skypolni, csak hát az időhiány nálam is "beütött). Viszont voltam nemrég Spanyolországban, és "kiálltam a próbát", azt mondom, hogy 90%-ban gond nélkül elbeszélgettem. A maradék 10%-ot német és angol kifejezésekkel pótoltam. :D

Összességében elégedett vagyok, hiszen csak hobbiról van szó, munka és egyéb tanulások mellett, ergo nem rohanok direkt intenzíven valami nyelvvizsga felé, egyszerűen csak azért tanulom a nyelvet, mert tetszik és szeretem.

Lehetne persze hatékonyabban is, ha esetleg egyszer azt mondom, hogy kell a nyelvvizsga, akkor biztosan rákapcsolok majd. (De csakis a saját módszeremmel, mert nyelvtant nem vagyok hajlandó tanulni. Szerencsére így is mindig nyelvtanilag helyesen mennek a nyelvek, de magolni NEM fogok.)

2013. jún. 1. 10:01
 18/18 anonim ***** válasza:

Hehe, köszi a leírást. Igen végül is lehet abban valami hogy a nyelvtanba nem mindig érdemes belegabalyodni, mert az is ráragadhat magától az emberre akárcsak a kiejtés.

Ez a könyv olvasós és filmnézős dolog tényleg jó módszer, bár én max tanfolyam mellett fogom.

Gratulálok a sikerhez meg hogy "kiálltad a próbát"!

2013. jún. 7. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!