Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Német-X tanár szeretnék...

Német-X tanár szeretnék lenni. Mit válasszak az X helyére?

Figyelt kérdés

Májusban fogok kiegészítő érettségit tenni németből emelt szinten, mert ez kell az egyetemre. Tanár szeretnék lenni, amihez viszont kell majd választani egy minor szakot is. És itt jönnek a gondok. Nem tudom eldönteni, hogy mit lenne érdemes tanulni másik szakként. A nem nyelvi bölcsész szakok nem érdekelnek különösebben (magyar, töri tehát kiesik). Természettudományos tantárgyakat nem igazán szeretnék (megint) elkezdeni tanulni. Van egy okj-s programozói végzettségem, dolgoztam is már programozóként. Elvileg lehetnék német-informatika szakos tanár, de nem vagyok benne biztos, hogy szeretnék informatikát tanítani. Gondolkoztam minorként másik nyelvi szakban is, de attól meg kissé félek. Két nyelvszak kicsit durva, főleg, ha az egyik a német. Ráadásul itt is az a gondom, hogy melyik legyen a másik nyelv. Gimiben és később is tanultam angolt (a B1 és a B2 között vagyok belőle valahol, de nincs semmilyen papírom róla). Ahhoz, hogy anglisztika minort vegyek fel az egyetemen, már eleve kell egy középfokú nyelvvizsga/nyelvismeret, tehát szeptemberig meg kellene csinálnom egy középfokú nyelvvizsgát angolból (mindezt úgy, hogy közben a németet is gyúrom ezerrel). Vagy hagyjam az angolt és vegyem fel majd mondjuk a néderlandisztikát 2. évtől. Itt nem kell hollandul már eleve tudni, mert kezdő szintről kezdik az oktatást.

Az a legnagyobb problémám, hogy mivel tudom, hogy az angol milyen fontos nyelv, ezért valamikor azt is meg kellene tanulnom, bár rettenetesen utálom. De abból simán meg lennék elégedve egy középfokúval. És, ha nem kell sietnem, hogy szeptemberre annyira tudjak, hogy azon a nyelven tanuljak, akkor tényleg minden időmet most inkább a németre fordítanám.

Ti mit tanácsoltok? Melyik irányban láttok több lehetőséget?

1. német-informatika

2. német-angol

3. német-holland

Előre is köszönöm a segítséget!

ui.: Bocsi, hogy ilyen hosszú lett.

2009. okt. 2. 11:18
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

válaszd a hollandot! állami iskolákban nem is, de nyelviskolákban igen keresett dolog. Én majd' meghalok, hogy normális holland nyelvtanárt találjak. Az üzleti életben egyre fontosabb szerepet kap ez a nyelv, és sokan is emigrálnak ida innen, amit ugye sok embernél fél-1 éves nyelvtanulás minimum megelőz. Magán nyelvtanárként is kereshetsz még egy szép kiegészítő összeget a fizud mellé. Mellesleg a holland nyelv igen egyszerű azoknak, akik már németül jól tudnak! Így te biztos könnyen tanulnád.

Remélem, segítettem.

2009. okt. 4. 11:12
 12/24 anonim ***** válasza:
mármint sokan emigrálnak oda innen, elgépeltem! :o
2009. okt. 4. 11:13
 13/24 anonim ***** válasza:

Tanárnak akarsz menni?

Szerintem beteg vagy, mivel nem fizetik meg őket elég jól , és az egyik legkönnyebben támadható személyek közé tartoznak. Diplomával kb. 140 E forintért dolgozni szerintem nem a legjobb dolog, és a 8 órás munkaidő tuti nem 8 óra, hanem 10-12 is lehet. Pl. a dolgozatok javítása rengeteg időt vesz igénybe.

2009. okt. 4. 11:27
 14/24 A kérdező kommentje:

11:27-nek:

Nem feltétlenül állami iskolában szeretnék tanítani. Sokkal inkább nyelviskolában vagy magántanárként képzeltem a tanítást. Ha olyanokat tanítasz, akik akarják is, és nemcsak rájuk kényszerítik a dolgot, akkor a támadhatóság elenyésző. Szerintem.

11:12-nek:

Igen, a holland pont azok miatt jött elő, amiket te is írtál. Kevesen beszélik, aki meg tanítja, azoknak a száma még a fehér holló ritkaságán is túltesz. :) Sokaktól hallottam azt is, hogy angol és német (főleg német) után könnyebb tanulni. Ráadásul ezt nem kellene már alapból középszinten tudnom, hogy minorként felvegyem majd az egyetemen, mert kezdő szintről kezdik az oktatást.

Az a legnagyobb bajom, hogy ez az angol mindig bekavar. Mivel már mindenhol elvárás, hogy legalább angolul középfokon/társalgási szinten beszélj, úgy érzem azt sem lenne szabad elhanyagolni. Viszont nem szeretném a német-angol / angol-német tanárok már így is tekintélyes létszámmal bíró táborát növelni. Szóval, mindenképp valami ritkábban használt nyelvet szeretnék, amit az egyetemen kezdő szintről tudok majd elkezdeni tanulni. Egynek jó a holland, aztán gondoltam még a portugálra is, de nem vagyok benne biztos, hogy annak hasznát tudnám venni, akkor már inkább spanyolt tanulnék, de ahhoz meg megint csak középszint kell. Na, mindegy. Gondolom még eltart majd egy ideig, amíg végleg eldöntöm, hogy mi legyen. Időm végül is van, majdnem 1 év.

Köszönöm mindenkinek az eddig válaszokat. Persze, ha valakinek van még ötlete, tanácsa, azt szívesen fogadom.

2009. okt. 4. 13:35
 15/24 anonim ***** válasza:
Minél több nyelven beszélsz, annál "több" ember vagy. Az egy dolog, hogy Dunát lehet rekeszteni az angol és némettanárokkal, ez olyan tudás, ami külföldön "alap". Tanuld meg jól azokat a nyelveket, amik érdekelnek, és ha itthon nem tudsz veleelhelyezkedni, nyitott az út a világon bármerre. Angliába matek-fizikatanárokból van hiány, németországban is biztos akad tanári munka. persze ehez nem elég egy középszintű nyelvtudás. Ha mást nem, majd nyitsz egy nyelvsulit :) német-angol-holland nyelveken :)
2009. okt. 4. 13:50
 16/24 anonim ***** válasza:
Én a hollandra szavazok. Pontosan azért, amit az előttem válaszoló írt: nem sokan oktatják, de van/lenne rá igény. Továbbá angolul egy közép szinten a diploma után meg tudsz tanulni akár egy év alatt is (persze ez ugye függ attól, hogy mennyi időt szánsz rá), szóval ne erre a nyelvre "pocsékold" azt az időt, amit egy ritkább(an használt/tanult) nyelv tanulásával is tölthetnél.
2009. okt. 5. 12:37
 17/24 A kérdező kommentje:

12:37-nek:

Az angolt igazából azért erőltetném, mert mi van, ha jövőre mégsem jön össze az egyetem. Csak német nyelvtudással jóval kevesebb álláslehetőség van, mint az angol-német párosítással. Szóval az egy amolyan vésztartalék lenne. Egyébként nekem is jobban bejön az a verzió, hogy egy ritkább nyelvet kellene megtanulni, pont azért az okért, amit te is említettél, de ha már van egy közép angolom, én meg épp egyetemre járok, ahol épp minor szakot kellene felvenni...

Nyelviskolákban is inkább angoltanárt keresnek, mint németet.

Mostanában úgy érzem magam, mint egy mérleg. Egyszer határozottan tudom, hogy most nem akarok az angollal is foglalkozni, máskor meg azt mondom, hogy mégis csak jól jönne az a nyelvvizsga 1 év múlva. Nehéz eset vagyok, tudom. :)

2009. okt. 5. 13:02
 18/24 anonim ***** válasza:
ha tanár szeretnél lenni válaszd a spanyolt! anyukám spanyol tanár, tanít nyelvsuliban és sok magánórát ad, mert mostanában rengetegen akarnak spanyolul tanulni, valamiért az utóbbi időben nagyon felkapott lett
2009. okt. 5. 13:07
 19/24 A kérdező kommentje:

13:07-nek:

Választanám én, ha lehetne! Sajnos ahhoz, hogy a spanyol nyelvet mint minor szakot felvegyem, kell egy középfokú nyelvismeret. Azt meg szeptemberig semmiképp nem tudom összehozni. Egyszer régebben elkezdtem a spanyolt, teljesen egyedül, könyvből, de aztán abbahagytam, mert így, mindenféle segítség nélkül elég nehéz volt.

2009. okt. 5. 17:41
 20/24 anonim ***** válasza:
13:07-es vagyok. Ha jól olvasom akkor Te még nem kezdted el a német szakot, szóval első évben elkezdhetsz ugyanúgy spanyolul tanulni egyetemen, és nyilván egy év után már lesz kellő nyelvismereted. Egyik barátnőm francia szakos , és mindenképpen az olaszt akarta minornak és első évben tanulta is, igaz kreditet nem kapott érte, de legalább megvolt az alap nyelvtudása.
2009. okt. 5. 17:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!