Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Elmagyaráznátok ezeket a Type...

Elmagyaráznátok ezeket a Type (1,2,3) -okat? Conditionals?

Figyelt kérdés

És pár példát és magyarázatot és, hogy kell lefordítani (mert van amikor összekeverem és összezavarodok :D)

köszi

2013. ápr. 23. 14:26
 1/2 doracell ***** válasza:
100%

1.a. jövő idejű feltétel: (többnyire egyszerű) jelenben fejezed ki

pl. Ha lesz (holnap) időm...= If I have time (tomorrow)...

1.b. jövő idejű következmény: (többnyire egyszerű) jövőben fejezed ki

pl. ...elmegyek úszni.=I'll go swimming.

Itt az okozhat gondot, hogy a magyarban nem kötelező jövő időt használni a jövőre utaló eseményeknél, az egy szem létigét leszámítva.

pl.

Ha vársz gy kicsit, segítek (majd, mindjárt).

If you hang on a sec, I'll help.

2.a. jelen idejű feltétel, a magyarban az különbözteti meg az előzőtől, hogy mindig feltételes módban van: (többnyire egyszerű) múlttal fejezed ki

pl. Ha én cica volnék...=If I was/were a cat...

(minden személyben lehet a létige were alakját használni, bizonyos kifejezésekben kötelező, mint pl. if I were you...)

2.b. jelen idejű következmény: would+infinitive

pl. ... száz egeret fognék.=...I'd catch 100 mice.

3.a. múlt idejű feltétel: past perfect (=had+bef.melléknévi igenév)

pl. Hogyha én ezt tudtam volna...=If I (ha)d known this...

3.b. múlt idejű következmény: would+perfect infinitive (azaz have+bef.melléknévi igenév)

pl. ...köpönyeget hoztam volna.=..I (woul)d have brought a mac.

Ui.

Azért választottam szét a feltételt a következménytől, mert a jelen és a múlt szabadon keresztezheti egymást.

pl.

Ha korábban lefeküdtél volna tegnap (múlt), most nem lennél ilyen fáradt (jelen).

If you had gone to bed earlier last night, you wouldn't be so tired now.

Ha érdekelne az a cikk, már rég elolvastam volna.

If I was interested in that article, I would have read it ages ago.

2013. ápr. 23. 15:33
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen:)
2013. ápr. 23. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!