Elmagyaráznátok nekem?
Hali!
Hiányoztam majdnem egy hónapot a suliból, tanár azzal fogadott, hogy nekem is meg kell írnom majd hétfőn a dogát.
Barátom nincs, akitől érdemes lenne angolt kérdezni, ezért hozzátok fordultam.
Shall,Ain't,igék használatát, jelentését , (mikor és hogy?)
A múltidőkkel kapcsolatban elég nagy homály van a fejemben, elmondaná nekem valaki, hogy mikor melyiket kell használni, és miért? (részletesen, az összesre kitérve, ha lehet ^^)
Shall [ejtsd: sell]: alapesetben fogd fel úgy, mint a felszólítást csak kérdésben (pl. Shall we go? = Menjünk?, Shall we eat a pizza? = Együnk pizzát? stb.)
Ain't: tulajdonképpen szleng, amennyire én tudom, akámilyen tagadó alakot (don't, doesn't, won't, isn't stb.) helyettesíthet (javítsatok ki, ha tévedek)
Múlt idő (a példák néhol nagyon erőltetettek):
Past simple - sima ("egyszerű") múlt: általában ezt használod
Past continuous - "folyamatos múlt" - "-ing"-es alak: általában történetmséléskor használod, pl. zajlott egy folyamat, és valami történt közben (pl. "I was eating, when he stepped in." = "Épp ettem, mikor belépett.", "I was sleeping, when it happened." = "Aludtam, mikor történt.")
Past perfect - "befejezett múlt" - ige 3. alakjával: általában ez is történetmeséléskor van, illetve függő beszédnél (ezt majd vagy később, vagy nézd meg a könyvben, mert hosszú) használod. Ha valami megelőzött a történetben valamit, akkor azt úgy tudod érzékeltetni, hogy a régebbi eseményt past perfect-tel mondod, az utána következőt pedig sima múlttal (pl. "I had eaten a sandwich at 4 o'clock. Later I went to the park.")
Past perfect continous - "folyamatos befejezett múlt": ezt kétlem, hogy épeszű ember bármire is használná az életben, attól függetlenül lehet, hogy a könyvben van rá példa, igazából így hirtelen nem tudok elképzelni hozzá semmit
Szia!
A Shall segédigével egyes és többesszám első személyben fejezzük ki az egyszerű jövő időt, illetve udvarias felajánlásokat is ezzel teszünk (Shall I open the door for you?).
Az ain't valóban tagadó alak, amelyiket a segédigék többsége helyett használnak. A múlt idők egy külön történet.
Egyszerű múlt:
Mikor kell használni? A múltban történő egyszeri cselekvéseket, a múltban történő redszeres, visszatérő cselekvéseket fejezzük ki vele, valamint mesék, történetek, viccek elmesélésekor ez az igeidő használatos.
Képzése: A+V2 (ed végződés a szótári alakhoz play>played)
Az alábbi időhatározók esetén többnyire ezt az igeidőt használjuk: yesterday, the day before yesterday, last ..., ago, valamint mindenki számára egyértelmű múltbeli időpont, mint például: in 1990.
Folyamatos múlt:
Mikor használjuk? A múlt egy adott pillanatában (at that time, then időhatározók esetén) történő cselekvések kifejezésére VAGY a múltban huzamosabb ideig történő cselekvések kifejezésére (from 8 to 10, all day yesterday, all yesterday morning stb.)
Ha két párhuzamos múlt idejű cselekvésed van, akkor a rövidebb ideig tartót egyszerű, a hosszabb ideig tartót folyamatos múlt időbe kell tenni: I was watching TV (ez a hosszabb) when my father arrived home(ez a rövidebb).
Képzése: A+was/were+V1+ing
Folyt. köv.
Befejezett múlt idő:
Mikor használjuk? A kulcs szó itt az, hogy előidejűséget fejezünk ki vele. Magyarul két múlt idejű cselekvés közül a jelenhez képest régebben történőt befejezett múlt időbe tesszük, a jelenhez közelebb esőt egyszerű múlt időbe. Nem jellemező, hogy egy mondatban csak befejezett múlt idő van, hiszen kell egy másik tagmondat, benne egy másik cselekvés, amihez képest később történt valami.
Képzése: A+had+V3 (V1+ed,illetve a rendhagyós táblázat 3., past participle alakjai)
A befejezett folyamatos múlt idővel kapcsolatban az előttem válaszolónak teljesen igaza van, nagyon ritkán használják. Akkor szokták alkalmazni, mikor a jelenhez képest régebben történő cselekvés huzamosabb ideig történik pl.: I had been sunbathing that is why I was so brown last week.
Képzése: A+had been+V1+ing.
Van még a "USED TO" segédige, amit olyan cselekvéseknél használunk, amelyek a múltban rendszeresek voltak, de ma már nem történnek meg. I used to go to nursery school when I was 5 years old.
A+used to + V1
Remélem, sikerült rávilágítani a lényegre. Mellesleg elég érdekes, hogy mindezt egyszerre kéri a tanárod!!! Ja, és az A=Alany, V1=szótári vagy első alak.
Sok sikert!
Köszönöm szépen!
A múltidőket nem kérdezni, csak szerettem volna tisztán látni :I
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!