Egy olyan problémám lenne ami igen nagyon kínos szerintem 22/fiú létemre még nehezen írok helyesen meg a fogalmazásom nem annyira jó. Magyar ként vér cikinek tartom! Szerintetek hogy tudnék ezen javítani? Vagy mit tudtok javasolni ezekre?
Olvass sokat! De ne ponyvát, hanem klasszikus irodalmat! Ezekből lehet tanulni, ezek már kiállták az idő próbáját.
Az újabb könyvekkel az a gond, hogy sok köztük az olyan, ami igénytelen mind helyesírásilag, mind stilisztikailag. Kortárs irodalom olvasásához már jó, ha van egy biztos értékítéleted, hogy el tudd dönteni, mi az, ami jó és követendő, és mi az, ami nem.
Az lenne kínos, ha nem érdekelne.
Én azt szoktam tanácsolni tanítványoknak, írjanak... naplót, regényt, akármit. Este rászánsz fél órát, szépen megnyitod a wordot, beállítod, hogy húzza alá a hibákat. És írj, ami csak eszedbe jut, elmenteni a végén nem is kell, senki nem fogja megtudni, mit írtál.
Az aláhúzott szavakat keresd meg a helyesírási szótárban, és nézd meg a hozzá tartozó szabályt is, ha van. Utána párszor írd le helyesen a szót. Egyre kevesebbet fogsz hibázni, és lesz gyakorlatod a fogalmazásban.
Sok siekrt kívánok!
Ez mondjuk nem csoda mivel a magyar oktatásban nem tanítanak fogalmazni csak osztályozzák.
Bizony a nyugat ebben is előttünk jár!
Én történeteket írok, ez segít a fogalmazásban. Viszont helyesírást nem csak tanulni kell, arra rá kell érezni.
Írj wordben naplót, regényt, ilyesmiket; néhány hibát tényleg megmond, de nem mindet. Ha gondolod, segítek neked, írsz valamit, és átjavítom, hogy mire kell figyelned, satöbbi.
Ági
Ez jó ötlet, utolsó válaszoló.
Ebben én is partner lehetek, ha írsz privátban, én is tudok neked segíteni.
Megsúgom neked, hogy lányomnak nagyon sokszor én írtam meg a fogalmazását, amíg ő is rá nem jött a lényegre.
Most pedig magyar tanár. :)
Olvass sok szépirodalmat, Jókai műveket tudom ajánlani, rengeteget tanulhatsz tőle.
Őt tartják a magyar irodalom egyik nagy mesélőjének.
"a magyar oktatásban nem tanítanak fogalmazni csak osztályozzák. Bizony a nyugat ebben is előttünk jár!"
Ezt meg honnan veszed, válaszoló? Milyen iskolába jártál, ahol nem tanították a fogalmazásnak legalább is az alapjait?
Bevezetés, tárgyalás, befejezés - ez nem mond neked semmit?
Egyébként nyugaton semmivel sem tanítják jobban a fogalmazást és a helyesírást, mint Magyarországon...
Teljesen tanárfüggő, bár nem szeretem ezt a szót. A közömbos tanár nem kelti fel az érdeklődést a nyelv és az irodalom iránt, a lelkesebbje igen, így van ez mindenhol.
Ági, egy ilyen önképzőkör-szerű "Irodalmi Klubban" én is benne lennék, nagyszerű ötlet!
Kérdező, nem is olyan vészes a helyesírésod, láttunk itt már olyanokat, amelyekhez képest te nyelvtantanárnak is elmehetnél... Vigyázz a központozásra (a vesszőkre meg a pontokra). A "magyarként"-ot egybe kell írni, de szerintem ezt csak félregépelted.
Minden estre a legjobb tanács tényleg az olvasás, akár magyar, akár "nyugati" nyelven! (Nem a levegőbe beszélek!)
Nagyon örülök hogy segítetek nekem és a sok ötletnek is:)) 5 , 6 - Nak majd küldök privát levelet akkor ha nem gond.
Meg nekem is tetszene ez a irodalmi-KLUB. :)
"Nagyon örülök, hogy segítetek nekem, és a sok ötletnek is. 5.-nek és 6.-nak majd küldök privát levelet, ha nem gond.
Irodalmi klub."
Jaj, azok az átok vesszők!
Mondd ki magadban a mondatokat, meghallod, mikor a hangsúly felfelé "kanyarodik". Oda kellenek a vesszők!
Nehogy azt hidd, hogy szőrszálhasogatásból mondom...
Nagyon tetszik, hogy tanulni akarsz, és ha már lúd, legyen kövér, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!