Ha már az angol rendhagyó igéken "túlestem", a német mennyivel lesz nehezebb majd?
Angolból már stabil középfokú szinten vagyok, magabiztosan használom a past simple és participle alakokat, és második nyelvként németet tanulok, de még nagyon az elején járok, ugye gimiben tanulom heti 3 órában, és még nem érkeztek el a múltidők, de a tőhangváltós igékkel eddig elég jól megbirkóztam. Majd mikor jönnek a Präteritum és Perfekt alakok, mennyire lesz nehéz ezeket memorizálni? (ugye a Präteritumon belül is vannak tőhangváltások, ragozások, tehát nem olyan egyszerű, hogy megtanulom pl. h sing sang sung oszt jónapot).
A némethez egyébként jelenleg úgy állok, mint egy kíváncsi kisgyerek, sok elemét nagyon bírom mind a német nyelvtannak, mind a hangzásnak, az angolt sosem szerettem ennyire, pedig az fontosabb.
Ha az angol igéket úgy memorizáltad, hogy drink-drank-drunk, drive-drove-driven stb., tehát így listában, akkor a németet nem sokkal, de azért valamivel nehezebb lesz. Talán annyival, hogy ott némely ige jelen időben is váltja a tövét, ezért azoknál négy alak van, nem három, meg hogy a Perfekt alakot segédigével együtt kell megtanulni, mert míg az angol mindig have-vel használja őket, a németben egyes igék habennel, mások seinnal vannak.
Ha meg példamondatokkal, sok gyakorlással tanultad meg őket, akkor ez ugyanúgy megy németben is, nem vészes. Talán segíthet az is, hogy nagyon nagy az átfedés, ami angolul rendhagyó, az gyakran németül is az, és vice versa.
akkor singen präteritum így fest?
ich sang, du sangst, er sang, wir sangen, ihr sangt, sie sangen?
de nem úgy néznek ki a präteritumok e/1- ben és e/3-ban, hogy az infinitiv végéről "levágjuk" az -en -t, és helyette rakunk egy -te -t, és akkor így néz ki a präteritum:
ich [IGETŐ]te
du [IGETŐ]test
er [IGETŐ]te
wir [IGETŐ]ten
ihr [IGETŐ]tet
sie [IGETŐ]ten
?
most nem értem...
"de nem úgy néznek ki a präteritumok e/1- ben és e/3-ban, hogy az infinitiv végéről "levágjuk" az -en -t, és helyette rakunk egy -te -t"
De, így néznek ki. A szabályos igéknél. Amit írtam, az a rendhagyókra vonatkozott, mert a kérdés ezekről szólt.
erős igék? hohó, ecsém, vannak még ott vegyes ragozású igék is :D
hogyaszongya:
kennen, kannte, hat gekannt
a feltételes módról nem is mesélek, mert kitépnéd a hajad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!