Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy vannak ezek a szavak...

Hogy vannak ezek a szavak eszperantóul?

Figyelt kérdés

Segítsetek kérlek rendet tenni a fejemben!

Azt tudom, hogy a "bár-" "ajn-", a bármilyen pedig ajna, de az összes kérdőszó esetében így működik?

bárki - ajnu?

bármi - ajno? stb. ?

és akkor mit jelent az pl. hogy kiu ajn?

köszönöm!

2013. febr. 17. 16:10
 1/2 anonim ***** válasza:

Kiu ajn vi estas, haltu ĉe tiu tombo. ~ Bárki vagy, állj meg annál a sírnál!

Kiu ajn venus, mi ne estas hejme. ~ Bárki jönne én nem vahyok otthon.

Az "ajn" vonatkozó névmások és határozó szók UTÁN téve megfelel a magyar bár-, akár- szócskáknak; tehát: kiu ajn ~ bárki (mindegy, hogy ki); kia ajn ~ bármilyen; kiom ajn ~ bármennyi (nem fontos, hogy mennyi); kies ajn ~ bárkié, akárkié (nem fontos, hogy kié); kiel ajn ~ bárhogyan, akárhogyan; kial ajn ~ bármiért, akármiért.

Állhat határozatlan névmások és határozószók után is. Jelentése ugyanaz, de ilyenkor nem köt mellékmondatot.

Jen libroj, prenu iun ajn! ~ tessék a könyvek, vedd valamelyiket! (nem fontos, hogy melyiket.)

Venu iam ajn! ~ Jöjj akármikor!

Faru iel ajn! Csináld akárhogyan!

A "kvankam"-hoz hasonló, rokon értelmet felvéve:

Kiel ajn vi petegus, li ne cedus. ~ Bárhogy könyörögnél, nem engedne.

Kiun ajn mi demandis, neniu povis min informi. ~ Bárkit kérdeztem is, senki sem tudott tájékozódni.

[Ne nekem, Baghy Gyula sajnos elfeledett nyelvkönyvének köszönje.]

2013. jún. 16. 06:44
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, azóta már sikerült megszereznem a nyelvvizsgát, többek között Baghy Gyula könyvéből készültem fel :)
2013. jún. 17. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!