Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ezt hogyan állapítsam meg,...

Ezt hogyan állapítsam meg, hogy melyiket kell bejelölni?

Figyelt kérdés

Hétfőn dogát írunk, és az összefoglaló feladatok között egyet nem értek. Ki kell választani a 2 közül, hogy melyik a jó:

1 Jonathan was given/gave an award for his great performance in this year's play.

Na és itt miből tudom meg hogy melyiket kell bejelölni?

aztán itt ugyan ez a tipusu feladat egy másik mondattal:

I'm very upset because Claire wasn't invited/didn't invite me to her party. ezt sem értem. A wasn't invited és a didn't invite közül melyiket kellene bejelölni? És mi alapján, mert egyátalán nem értem.

Vagy a másik mondat, amitől agybajt kaptam.

Every day an amazing documentary about space

is shown/shows at the planetarium.

Na ezen totál kibuktam, mert egyátalán fogalmam sincs minek mi köze van egymáshoz.

6. mondat: Who was/did film directed by?

Ezt még úgy fel is fogom lényegében. Na de ezt a mondatot?

7. These cars are made/make in the USA.

Légyszives segítsetek nekem. A szenvedős szerkezetet vettük (jelen, múlt) és azt értem, meg minden ilyen kis cetlit 5-ösre írok belőlük, de a fent felsorolt mondatokat, egyátalán nem értem. Kérlek segítsetek! Köszi előre is.

#angol #jelölés #szenvedős szerkezet mondatok
2013. febr. 2. 20:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Az értelme alapján lehet rájönni a megfejtésre.

1 Jonathan was given an award for his great performance in this year's play.

2 I'm very upset because Claire didn't invite me to her party.

3 Every day an amazing documentary about space is shown at the planetarium.

6 Who was the film directed by?

7 These cars are made in the USA.

Akár át is lehet írni őket, hogy értelmesek maradjanak:

1 Jonathan gave away an award for Jilly's great performance in this year's play.

2 I'm very upset because I wasn't invited to her party.

3 Every day they show an amazing documentary about space at the planetarium.

6 Who did direction of the film?

7 These cars are makes of the USA.

2013. febr. 2. 20:56
 2/12 amarill ***** válasza:
0%

Jonathan was given/gave an award for his great performance in this year's play. (Itt miből tudom meg hogy melyiket kell bejelölni)

A "was given" a jó (csak) mert "passzív" szerkezet (Nem Jonatán adta a díjat (másnak), hanem őneki adták Érted) az "award" jelentése ugye "díj" Ezt nagyon jegyezd meg

2013. febr. 2. 20:58
 3/12 anonim ***** válasza:

:) Ajaj.

Nem érted a szenvedő szerkezetet, igaz? Nézz utána. Nagyon egyszerű. Megvan? Csak azután olvad el, amit írok.

Megvan?

Jonathan was given/gave an award for his great performance in this year's play.

Itt a given kell. Was/were után nem állhat az ige 2.alakja, azaz a gave. Tudod: give - gave - given.

Szenvedő szerkezet..ha létigét[to be, azaz was-weret] látsz, és utána ige van, akkor az az ige mindig a harmadik alakban lesz.

"I'm very upset because Claire wasn't invited/didn't invite me to her party."

Nagyon mérges vagyok, mert Claire nem hívott meg engem a bulijára.

Ha azt írod, hogy Claire wasn't invited, az azzal azt írod, hogy Claire nem volt meghívva.

De ha azt írod, hogy Claire didn't invite, azzal azt írod, hogy Claire nem hívott meg [valakit]

didn't invite me.

Every day an amazing documentary about space

is shown/shows at the planetarium.

Látod az is-t? Az az a létigét?

Tök mindegy, hogy nem érted a mondatot. Is után nem állhat az ige harmadik alakja, a shows. Létige után az ige harmadik alakja, azaz show-showed-shown.

Is shown.

Who was/did film directed by?

Did után állhat az ige múlt időben?

I didn't wanted to do that? Ez helyes? Nem. nalátod.

Kizárásos alapon csak a was lehet.

"These cars are made/make in the USA. "

Are. Itt a létige. Létige után állhat ige? I am make a film? Nem. Csak szenvedő szerkezetnél. Made.

2013. febr. 2. 20:59
 4/12 amarill ***** válasza:

I am very upset because Claire wasn't invited/didn't invite me to her party. (Claire nem hívott meg a partijába) Claire did-t invite me

(engem nem hívott meg Claire a bulijába) Ez nem "szenvedő szerkezet", hanem "aktív" szerkezet

2013. febr. 2. 21:02
 5/12 amarill ***** válasza:
0%

Csak azt kell megérteni, mi a különbség a "szenvedő szerkezet" (passzív) meg az "aktív" között

Az nem olyan nehéz

2013. febr. 2. 21:04
 6/12 amarill ***** válasza:
0%
A feladatban "vegyesen" vannak (a mondatok) Vannak passzívak, meg aktívak (először én is azt hittem, csak passzívak vannek mert az első az volt)
2013. febr. 2. 21:05
 7/12 amarill ***** válasza:
0%

"Every day an amazing documentary about space

is shown/shows at the planetarium."- Ez is paszívban van (is shown) A planetáriumban mindennap bemutatnak egy érdekes dokumentumfilmet az űrről (ez egyértelmű, hog paszívban van mert a film ugye nem tudná magát bemutatni

2013. febr. 2. 21:08
 8/12 amarill ***** válasza:
0%

7. These cars are made/make in the USA.

(A kocsikat Amerikában gyártják) "are made" ugye ez is szenvedő (a kocsik szempontjából mert őket gyártják nem ők gyártják saját magukat Érthető(!)

2013. febr. 2. 21:10
 9/12 amarill ***** válasza:
0%

A passzívot egyből föl lehet ismerni

mert az igénél két szó is van (is made v. was made)

míg az aktívnál csak simán egy igét látsz (ragozva)

2013. febr. 2. 21:12
 10/12 amarill ***** válasza:
0%

"6. mondat: Who was/did film directed by? (ez ugye kérdés mivel ott a kérdőjel)- Ha látod a "by"-t a mondatban valahol, ált az passzív (Ki rendezte a filmet)

Ki által lett megrendezve a film

2013. febr. 2. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!