Svéd nyelvtanulás?
Mit ajánlotok? Magántanár vagy tanfolyam?
Mennyi idő, amíg folyékonyan meg lehet tanulni?
Nehéz a nyelvtana, kiejtése, írása?
Magántanárt szerintem nehezen találnál. Én nyáron kezdtem magamtól, internetről.
Innen töltöttem le a könyveket:
Az, hogy a nyelvtan mennyire nehéz a számodra függ attól, hogy eddig milyen nyelveken tanultál. Az angol/német sokat segített nekem, pedig németül egyáltalán nem is tudok, csak négy évig tanultam és a nyelvtani alapok megvannak a fejemben.
A kiejtés nehéz, de ha tanultál angolt, akkor már hozzászokhattál ehhez. Ugyanazokat a betűket másképp ejtik más szavakban többek között. De a svéd - úgy szokták mondani - félig tonális nyelv. A hétköznapi beszédnek is dallama van, mintha egyfolytában énekelnének. Itt pl. meg tudod nézni a híradót (néha feliratozva is feltöltik): [link]
Nekem ez a dallamosság tetszett meg a legjobban a svédben. =)
Mennyi idő folyékonyan megtanulni? Hát ez csak tőled függ. Ha sok időd van, szorgalmas vagy akkor pár év. De hogy igazán folyékonyan menjen, szerintem kell a nyelvi környezet is...
Én pl. angolul 8 éve tanulok, majdnem minden évben jártam magántanárhoz is iskolán kívül, magamtól is sokat tettem az ügy érdekében: szavakat tanultam, filmet néztem, más nyelvkönyveket is végigcsináltam. És most kb. felsőfok közelében vagyok, nem beszélek folyékonyan és nem könnyű számomra a beszélt nyelv megértése sem, viszont írott nyelv terén jó vagyok - akár nekem kell írni, akár mások írását kell olvasnom.
A svédet - már említettem - nyáron kezdtem. A nyelvtant gyakorlatilag már meg is tanultam, szókincsemet kell még fejlesztenem. Az angol után olyan könnyen ment... azt mondanám, ez alatt a pár hónap alatt annyit tanultam meg a svédből, mint anno 2-3 év alatt angolból.
Szóval nem kell megijedni, minél több nyelven tanultál már (tanultál már, és nem feltétlenül beszélsz is!), annál könnyebb lesz egy újabb nyelv megtanulása. =) (És ez akkor is áll, ha nem csak indoeurópai nyelvekről van szó.)
Nagyon köszi a választ, remélem lesz bennem elég szorgalom és akaraterő :D bár ez jobban érdekel, mint a német, amit valószínűleg nem is fogok nagyon használni. Angolt szeretem, megy is, bár az igeidőkel hadilábon állok. :D
Am engem is a dallamossága fogott meg (Melodifestivalent nézek), meg a vicces kiejtés :D Illetve 1. válaszolónak, azért szeretnék svédül megtanulni, mert ki szeretnék majd költözni valamikor, kinn élni, tanulni. :))
Kedves Billibogyó4650! :)
Most olvastam a kérdését... hogyha még mindig szeretne megtanulni svédül és kint élni, akkor keressen meg a morovicserika@gmail.com címen és örömmel megosztom a tapasztalataimat Svédországról.
Üdv,
Morovics Erika
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!