Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tényleg egyszerűbb megtanulni...

Tényleg egyszerűbb megtanulni az angol nyelvet, ha tudunk németül?

Figyelt kérdés

2013. jan. 21. 18:21
1 2 3
 11/23 anonim válasza:

Úgy mondom, mint nyelvész, aki kiskora óta németet és angolt is tanul:

teljesen, de teljesen emberfüggő. Ha van érzéked a nyelvekkel, tök mindegy a sorrend, ha nincs, meg úgyis szenvedn fogsz, akárhányat, akárhogyan tanulsz.

"Karattyoló" szinten (amit közel nem neveznék középfoknak) könnyebb az angolt elsajátítani és érthetőbb ezen a szinten, mint a német. De azért akkora nagy különbség nincs a két nyelv között, mint a sok kibic előadja a kormány részéről... Németben kicsit több a ragozás (mely nem a világ vége), és vannak nyelvtani nemek (amit én is utálok, és sokszor logikátlan). Egy kicsit nagyobb hangsúly van a szórenden, itt el is nevezték őket, míg az angolban nem.

De szintaktikailag ennyi, tényleg.

Ha nincs jó nyelvérzéked és a németet tanulod előbb, ugyanúgy bele fogsz kavarodni az angolba (rossz szórend, szófelcserélés, itt volt példa már az "I have become a letter", stb.), illetve fordítva.

Ha viszont van egy jó tanára az embernek, és elhivatott, semmi sem lehetetlen.

Viszont (és erről imádnak hallgatni az illetékesek) ha fiatal korban (12 évesnél fiatalabb) kicsit is fogékony a gyermek a nyelvekre, mind a kettőt is lehet neki adagolni, egyben vagy felváltva, utána nem lesznek komoly gondjai, ugyanis az agy ilyenkor "szivacs-üzemmódban" van a nyelveket és sok mást illetően.

2013. jan. 23. 07:56
 12/23 anonim ***** válasza:
Tizenakárhány évig tanultam németül általános és középiskolában. Nem nyelvi osztály volt és akkoriban még nem a nyelven volt a hangsúly, sokat nem tanultunk ennek értelmében, de erős alapokkal rendelkezem a mai napig, csak már nem használom. 2009 tavaszán kezdtem el az angolt egy magántanárral. Eleinte nagyon szenvedtem vele, a kiejtéssel, mindennel, meg egyáltalán először minden szó németül ugrott be. :) Aztán elkaptam a fonalat kb 6 hónap után, majd nyelvvizsgát is tettem belőle nem sokkal rá. Az angolban is vannak szabályok, amiket meg kell érteni, bár szerintem kevesebb mint a németben, ugyanakkor szerintem nem könnyebb, mint a német.
2013. jan. 23. 08:47
 13/23 anonim válasza:
Ezt azért mondják,mert az angol alapból sokkal könnyebb,mint a német,és ha mondjuk mind2-t meg akarod tanulni akkor elòbb érdemes a németet,mert az több ideig tart,aztán utàna az angol már gyorsabban megy.
2013. jan. 25. 19:07
 14/23 anonim ***** válasza:

:: Ezt azért mondják,mert az angol alapból sokkal könnyebb,mint a német,

Hát nem egészen, az hogy az ember tud néhány szót attól még nem megy át a nyelvvizsgán se.

:: és ha mondjuk mind2-t meg akarod tanulni akkor elòbb érdemes a németet,mert az több ideig tart

Azért tart "több" ideig mert a tanulók nem tudják megkerülni a nyelvtant és a szavakat. Ezzel szemben angolból minden trükköt igyekeznek bedobni, ahelyett hogy megnéznék a nyelvtankönyvben.

:: aztán utàna az angol már gyorsabban megy

Bármilyen első nyelv után a második, harmadik nagyedik egyre könnyebben megy.

2013. jan. 26. 01:00
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Az angol és a német közeli rokon (germán) nyelvek az indoeurópai nyelvcsaládon belül, ugyanakkor az angol szókincs azért segíti inkább az újlatin nyelvek (francia, olasz, spanyol stb.) elsajátítását, mint a sokkal közelebbi rokon más germán nyelvekét, mert az angol szókincs mára eléggé kicserélődött az óangolról (ami még többségében germán szavakat tartalmazott) latin eredetű szavakra a francián keresztül: a mai angol szókincs kb. 60%-a francia, tehát latin eredetű jövevényszó (olyan alapszavak is, amelyekről nem is gondolnátok, mint a city, nice stb.). Ezzel szemben a német szókincs nagy része ma is germán eredetű, ezért kevésbé hasonlít az angolra.

A mai angol lényegében egy meglehetősen leegyszerűsödött, francia szókincsbővítéssel "felélesztett" germán nyelv, mivel a normann hódítások idején majdnem kihalt, erősen hatott rá a francia, ezért különbözik ma annyira a többi germán nyelvtől mind nyelvtanban, mind kiejtésben, mind szókincsben.

2013. jan. 26. 10:51
 16/23 anonim válasza:
K*vára nem.
2013. jan. 28. 11:23
 17/23 anonim ***** válasza:
Igaz, hogy az angolt is germán nyelvnek mondják, azonban a konkrétumokat nézve mondjuk 1% a hasonlóság. A francia esetében ez úgy 60-90%, és annál magasabb minél jobban tud valaki franciául vagy angolul.
2013. jan. 28. 12:02
 18/23 jegecske válasza:
Nem hinném. Ha latint tanultál, az segit
2013. febr. 3. 14:52
 19/23 anonim ***** válasza:
vagy valami újlatint. A német semmit se segít.
2013. febr. 4. 01:08
 20/23 piszkosfred válasza:

Nekem annyiban segített, (mint bármely idegen nyelv) hogy tudjam hogy nem szabad magyarul gondolkozni.

Lehet hogy azért mert rossz a zenei hallásom is, nekem a megértés okoz legnagyobb problémát. Ha egy német szót nem ismerek megnézem a szótárban, angolban viszont olyan szót sem ismerek fel mindég amit egyébként tudok.

2013. febr. 5. 04:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!