Van még olyan nyelv a magyaron kívül ahol szinte ugyanúgy ejtjük a szavakat ahogy leírjuk?
"olvastasd el egy idegennel pl. azt, hogy: láncszem"
Na igen, attól függ, hogyan értelmezzük a kérdést. Én úgy értelmeztem, hogy az adott nyelvben(!) mennyire tér el az írás a kiejtástől. Ilyen alapon az orosz teljesen eltér, mivel sokan közülünk azt sem tudnák, hogyan tartsák a papírt.
A magyar írásmód eléggé kiejtés szerinti, mivel a hangokat 99%-ban a magyar írásmód szerinti(!) betűkkel írjuk le. Vagyis ha azt mondom, hogy láncszem, akkor magyar betűkkel (pl. c,sz) kiejtés szerint írom. Nem arról van szó, hogy minden nyelven el lehet olvasni, hanem hogy ha valaki tudja a magyar hangok írásmódját, nagyrészt tudja a kiejtést is. (+kivételek persze.) Mi pl. nem is tanulhatjuk meg az angol hangok írásmódját (vagy a betűk kiejtését) egy az egyben, mert a kettő nem fedi egymást olyan jól, mint a magyarban.
:)
Végülis egyetértek veled, de pl. az S hang az jószerivel csak nálunk S, mindenhol máshol más (kivételek persze vannak).
De véggiggondolva azt kell hogy mondjam, hogy az orosz felel meg ennek a legjobban.
Persze ha ismered a cirill ábécét, nekem az olvasás egy pillanatig se gond, sok év után sem.
Hirtelen nem tudok példát innen, hogy egy hangzó ne mindig az lenne, ami le van írva és nem változik az elé-mögé írt hangokkal összefüggésben, mint pl. nálunk az S előtte mögötte C vagy Z..
A hawaii nyelv teljesen úgy ejti, ahogy írja, még magát a Hawaii szót is úgy mondják, hogy ha-wa-i-i, ezért olyan az a nyelv, mintha szótagolva beszélnének.
Aki itt a franciát írta példának, annak ezek szerint fogalma sincs, hogy az milyen nyelv, mert náluk annyira eltér a kiejtés és az írás, mintha két külön nyelv lenne egyszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!