Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A 'just' szó a 'justice'-szal...

A 'just' szó a 'justice'-szal rokon?

Figyelt kérdés
Épp nemrég olvastam, hogy a 'just' a 'csak' jelentésen kívül azt is jelenti, hogy megfelelő, helyes, stb. (Pl.: A just solution.) Ezek szerint a 'csak' és az 'éppen' is valójában ebből a jelentésből származnak valahogy?

2013. jan. 10. 10:32
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
60%

Valószínűleg rokonok a juszt-al is, olyan értelemben, hogy

"Lesz maga juszt is az enyém..."

2013. jan. 11. 01:37
 12/18 A kérdező kommentje:

"Mit jelent számodra az, hogy távoli a kapcsolat? Mégis miben?"

Jelentésben. (Ld. magyar példák.)

Csak, éppen, pont, megfelelő, teljes, jogos, korrekt, stb.

Lehet, hogy tévedek, de azt hittem, van valami közös bennük, ami a justice-ra vezethető vissza.

"Lesz maga juszt is az enyém..."

Ez érdekes, erre nem is gondoltam. :)

2013. jan. 11. 10:10
 13/18 anonim ***** válasza:

A 'justice'-ra nem vezethető vissza, hiszen a justice szót a 'just'-ból képezték. Ez már alak alapján meg lehet mondani.

A 'just' eredeti formájában helyeset jelentett. Ami a közös alap lehet a két későbbi szóban, az a 'just' szó 'igaz' jelentése. Azonban - és most jön az, amit én ki nyelvészkedek magamtól - a határozószó képzésénél egyfajta hasadás történt: lett a just és a justly. Utóbbi tartalmazza a helyesség / jogosság jelentés, míg előbbi szigorúan értéksemlegeseb, igaz eredetileg pontosant, valószínűleg haott rá, hogy franciában is volt egy pont ilyen jelentésű szó. Ez a szó módosult még az évszázadok alatt.

Ha belegondolsz, az 'éppen' szónak meglehetősen kevés köze van az 'ép' szóhoz abban a mondatban, hogy 'Éppen elértem a buszt.' Viszont egyértelmű a kapcsolat ott, hogy 'Épen (és egészségesen) értem el a buszt.' Hasonló dolog történt itt is.

2013. jan. 11. 13:44
 14/18 anonim ***** válasza:

és ha már itt tartunk, mi van a justify -al? Ez ha jól rémlik a faltól-falig történő szövegigazítást, sorkizártat jelenti a word-ben, legalábbis ott találkoztam vele: align: justify

de jelenti még az igazol, igazat ad-ot is

just, justify, justice

2013. jan. 11. 14:11
 15/18 A kérdező kommentje:

"mi van a justify -al?"

Gyorsan megnéztem, elvileg (többek között) "tisztáz, igazol, egyenget, " jelentéssel bír. Gondolom valahogy így kapcsolódik a just/justice szavakhoz. De a felvetés jogos. :)

Köszönöm szépen a válaszokat, azt hiszem kezdek képbe kerülni. :)

2013. jan. 11. 14:21
 16/18 anonim ***** válasza:
Mint említettem 700-800 éve kezdték el a just-ot éppen jelentésben.
2013. jan. 11. 14:27
 17/18 anonim ***** válasza:
72%

Mindenképpen a latin "ius-iuris (törvény) szóból származik. (Nem tévesztendő össze a "lex-legis = jog" szóval!)

Valaki az ófranciát említette, de a mai francia nyelvben is sok jelentése van.

Juste = igazságos, pontos, éppen elég stb.

Justement = éppen, pontosan, ez az! erről van szó! stb.

A "justice" az igazságot, hivatalosan pedig a törvénykező bíróságot jelöli például.

Tehát a kérdésre az a válaszom, hogy mindkét szó a latinból ered, és közös a gyökerük.

2013. jan. 12. 07:27
 18/18 A kérdező kommentje:

Julianna, ez korrekt, köszönöm szépen!

ymcolah, igen, láttam az első kommentedet is, nem kerülte el a figyelmemet. Alapos válasz, köszönöm, csak a kérdés szempontjából nem tudtam értelmezni. De azért mindenképpen zöld pacsi. :))

2013. jan. 14. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!