Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Present Perfect vagy Present...

Present Perfect vagy Present Perfect Continuous?

Figyelt kérdés

Kissé összezavarodtam az igeidőkben. A for és since-et ugye mind a kettőnél lehet használni, de nekem úgy tűnt, hogy ebben az esetben ugyanazt jelentik. Pl.:

'He has lived here for five years.' ez azt jelenti, hogy még mindig itt lakik

'He has been living here for five years.' ez nem ugyanaz?

2013. jan. 5. 19:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
41%
ez első nem azt jelenti, hogy még mindig ott lakik.. hanem hogy ott lakott a múltban és ennek van kihatása a jelenre. de lehet az is hogy 2000-2005-ig lakott itt, és most mondom ezt. a második jelenti azt hogy még mindig itt lakik.
2013. jan. 5. 19:46
 2/13 anonim ***** válasza:
38%

Kedves #1, sajnos nem, az első is azt jelenti, hogy még ott lakik, mert ha már nem lakna ott, simple past lenne a helyes igeidő.

Use

Both tenses are used to express that an action began in the past and is still going on or has just finished. In many cases, both forms are correct, but there is often a difference in meaning: We use the Present Perfect Simple mainly to express that an action is completed or to emphasise the result. We use the Present Perfect Progressive to emphasise the duration or continuous course of an action.

Tehát kb.:

- mindkettő a múltban kezdődött és még tart, vagy épp most fejeződött be

- a legtöbb esetben mindkét igeidő helyes, de gyakran vannak apró, jelentésbeli különbségek

- pr. perfec: az eredményen van a hangsúly, pr. perf. cont: a folyamatosságon van a hangsúly

2013. jan. 5. 20:29
 3/13 anonim ***** válasza:
80%

1-esnek van igaza.

He has lived here for five years.

- ez azt jelenti, hogy még mindig itt lakik - nem biztoshogy még mindig itt lakik.

He has been living here for five years.

- még most is itt lakik

Élő show-ban a második változat a szokásos, abban az értelemben, hogy 3 éve itt lakik.

Lehetséges még Past Perfect is:

He had lived here for five years.

- ez simán azt jelenti, hoy 5 évig lakott itt, most már nem lakik itt, és nem is fontos, hogy hatása van-e jelenre vagy sem.

He has LIved here for FIve years.

- hú-hú ez aztán nem semmi 5 évet bírt itt ki, mondjuk egy nyomortelepen, vagy akárhol.

A nagybetűs szótagok hangsúlyozottak beszédben.

2013. jan. 5. 20:54
 4/13 A kérdező kommentje:

[link]

BBC talán nem téved...

amúgy időközben megtaláltam a választ a könyvemben: a live, work, teach igéknél mind a két igeidő helyes, csak kis különbség van a kettő között. Azért köszönöm a válaszokat! ;)

2013. jan. 6. 19:44
 5/13 anonim ***** válasza:

Ne a szabálynak élj, hanem próbálj meg Present Perfect Continuous-ra úgy 50-100 példát gyűjteni. Ezt Google-ben is megteheted.

Addig fölösleges bármilyen érvelés.

2013. jan. 6. 20:04
 6/13 A kérdező kommentje:
De ha azt írják, hogy ez azt jelenti, akkor azt jelenti. Szóval az első válaszolónak nem volt igaza. Hiába kersek rá mondatokat, ez a szabály..
2013. jan. 6. 20:49
 7/13 anonim ***** válasza:
Szabály, szabály, a szabály az agyban van nem a nyomdafestéken. lol
2013. jan. 7. 00:59
 8/13 anonim ***** válasza:

Szerintem éppen hogy nagy különbség van.

PS: Kinek a pap, kinek a papné.

2013. jan. 7. 01:11
 9/13 anonim ***** válasza:

He has been working too hard, all night sometimes.

- Ekkor pl. ebben a pillanatban nem dolgozik.

Flynn has been thinking about breaking into the system...

- ekkor most nem gondolkodik, viszont ez meg hülyeség:

Flynn has been thought about breaking into the system...

2013. jan. 7. 01:21
 10/13 anonim ***** válasza:

Most ez komoly, hogy ezzel a BBC-vel akarod kiszúrni a szemünk, mert már.

Figyusz, menjél inkább alkotmányjogásznak, mert már keresik a 13.-ot.

2013. jan. 7. 01:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!