Present Perfect vagy Present Perfect Continuous?
Kissé összezavarodtam az igeidőkben. A for és since-et ugye mind a kettőnél lehet használni, de nekem úgy tűnt, hogy ebben az esetben ugyanazt jelentik. Pl.:
'He has lived here for five years.' ez azt jelenti, hogy még mindig itt lakik
'He has been living here for five years.' ez nem ugyanaz?
Kedves #1, sajnos nem, az első is azt jelenti, hogy még ott lakik, mert ha már nem lakna ott, simple past lenne a helyes igeidő.
Use
Both tenses are used to express that an action began in the past and is still going on or has just finished. In many cases, both forms are correct, but there is often a difference in meaning: We use the Present Perfect Simple mainly to express that an action is completed or to emphasise the result. We use the Present Perfect Progressive to emphasise the duration or continuous course of an action.
Tehát kb.:
- mindkettő a múltban kezdődött és még tart, vagy épp most fejeződött be
- a legtöbb esetben mindkét igeidő helyes, de gyakran vannak apró, jelentésbeli különbségek
- pr. perfec: az eredményen van a hangsúly, pr. perf. cont: a folyamatosságon van a hangsúly
1-esnek van igaza.
He has lived here for five years.
- ez azt jelenti, hogy még mindig itt lakik - nem biztoshogy még mindig itt lakik.
He has been living here for five years.
- még most is itt lakik
Élő show-ban a második változat a szokásos, abban az értelemben, hogy 3 éve itt lakik.
Lehetséges még Past Perfect is:
He had lived here for five years.
- ez simán azt jelenti, hoy 5 évig lakott itt, most már nem lakik itt, és nem is fontos, hogy hatása van-e jelenre vagy sem.
He has LIved here for FIve years.
- hú-hú ez aztán nem semmi 5 évet bírt itt ki, mondjuk egy nyomortelepen, vagy akárhol.
A nagybetűs szótagok hangsúlyozottak beszédben.
BBC talán nem téved...
amúgy időközben megtaláltam a választ a könyvemben: a live, work, teach igéknél mind a két igeidő helyes, csak kis különbség van a kettő között. Azért köszönöm a válaszokat! ;)
Ne a szabálynak élj, hanem próbálj meg Present Perfect Continuous-ra úgy 50-100 példát gyűjteni. Ezt Google-ben is megteheted.
Addig fölösleges bármilyen érvelés.
Szerintem éppen hogy nagy különbség van.
PS: Kinek a pap, kinek a papné.
He has been working too hard, all night sometimes.
- Ekkor pl. ebben a pillanatban nem dolgozik.
Flynn has been thinking about breaking into the system...
- ekkor most nem gondolkodik, viszont ez meg hülyeség:
Flynn has been thought about breaking into the system...
Most ez komoly, hogy ezzel a BBC-vel akarod kiszúrni a szemünk, mert már.
Figyusz, menjél inkább alkotmányjogásznak, mert már keresik a 13.-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!