Mi a különbség a just és az only között? Melyiket hol, illetve hol nem használjuk?
only a szó szerinti csak ot jelenti. pl...can i help you? no thanks i only look around. ...segthetek? nem köszönom, csak körul nézek.
a just meg éppen a jelentése. just now a gyakori alakja...éppen most. ezt szinte mindig a befejezett dolgoknal hasznaljuk. Pl My arm is hurt becouse i have been writing a letter since an hour and i have finished it just now. ....fáj a kezem mert egy levelet egy oran at írtam es pont most fejeztem be.
Na tessék! Megnéztem az oldalt. Nemhogy nem jó, hanem még félrevezető is. Az alábbiakban mindeig az első mondat az eredeti, aztán utána írtam két alternatívát. Ha megfigyeled az only is a just pozícióját, akkor már magad is rájössz a szabályszerűségre. Különben az only egyszerűen gyakoribb, mint a just.
This television only costs a thousands. - ez mi a kar lenni ???
This television costs only a thousand euros.
This television costs just a thousand euros.
I only saw such clothes in Japan. - nem rossz
I saw such clothes only in Japan. - általában ez
I saw such clothes just in Japan. - vagy ez
It's only a joke. - ez jó
It's a joke only. - az only a mondat végén van
It's just a joke. -
Bob only arrived a couple of minutes ago. - ez nem nagyon jó
Bob arrived only a couple of minutes ago. -
Bob arrived just a couple of minutes ago. -
staff only
itt nem lehet just-tal
for personal use only
itt se
Megjegyzés: Angolban minden a szórend. Milye pozícióban lehet egy szó, illetve szófaj. Ezt kell megjegyezni.
1-es válaszadót nézve.
"only a szó szerinti csak ot jelenti. pl...can i help you? no thanks i only look around. ...segthetek? nem köszönom, csak körul nézek."
Helyesen folyamatosban van és lehet just is:
No, thanks, I'm only looking around.
No, thanks, I'm just looking around.
"a just meg éppen a jelentése. just now a gyakori alakja...éppen most."
Tényleg van olyan, hogy just now, de még olyan is, hogy just a little, just for a while, just like you.
Példák:
I've finished my homework just now.
Please, give me more. Just a little more /Marilyn Monroe/
Love me. Oh, love me. Just for a while. /Smashing Pumpkins/
I need no other. Just like you. /Elvis Presley/
"ezt szinte mindig a befejezett dolgoknal hasznaljuk. Pl My arm is hurt becouse i have been writing a letter since an hour and i have finished it just now. ....fáj a kezem mert egy levelet egy oran at írtam es pont most fejeztem be."
Helyesen is hurt>hurts, since-nél van egy plussz now,:
1. My arm hurts because I have been writing a letter since an hour now, and I have finished it just now.
vagy for van:
2. My arm hurts because I have been writing a letter for an hour by now, and I have finished it just now.
3. My arm hurts because I have been writing a letter for an hour by now, and I could have finished it just now.
4. My arm hurts because I have been writing a letter for an hour by now, and I could have finished it only now.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!