Nyelvtanilag helyesek ezek a német mondatok? Ha nem, hogy lennének azok?
Ich bin müde ,denn ich lerne viel.
Ich will ins Kino gehen ,aber ich muss lernen.
Az első mondat szerintem szebb lenne weil-lal. Igaz, hogy a denn is ugyanazt jelenti, de - számomra - hangulatában kicsit mégis más, valahogy nem illik ide. Ezt nyelvtani szabállyal megmagyarázni nem tudom, csak érzés.
Én így mondanám: Ich bin müde, weil ich in den letzten Tagen sehr viel gelernt habe.
A másodiknál a möchte lenne szebb: Ich möchte gerne ins Kino gehen, aber ich kann leider nicht, (és itt akár lehet denn is, csak akkor a szórendre figyelj), weil ich lernen muss.
Ha mindenáron csak alapmondatokat akarsz írni, akkor:
Ich bin müde, weil ich viel lerne.
Ich möchte ins Kino, aber ich muss lernen.
Egyébként nyelvtanilag a te mondataid is helyesek, csak - szerintem - nem szépek így.
Nem kell kétszer a személynévmás.
Ich bin müde, denn lerne viel.
Ich will ins Kino gehen, aber muss lernen.
Ha az összetett mondat mindkét tagjában azonos személynévmás szerepel /ich/, akkor elég csak a főmondatban kitenni a személynévmást.
Ebben az esetben használhatnád a zu + Infinitiv szerkezetet is. De ezt biztos még nem tanultad.
Szerintem a kérdező teljesen az elején tart még, ezért még nem ismerheti a weil kötőszót, sem a möchte segédigét.
Én ezt a kérdést a nyelvtani szabályok 1. vagy 2. feladatának tippelem.
igen ,kezdő vagyok ,de tanultam már a weil-t és a möchten-t is ,csak először alapmondatokkal szeretnék gyakorolni ,azt pedig nem tudtam ,hogy úgy szebben hangzik ,de most már tudom..:)
a zu+Infinitiv szerkezetet még nem tanultam ,a suliban csak később fogjuk !
12/L
"Ich bin müde, denn lerne viel."
--> ez BORZALMASAN hangzik!!!
Én ugyan effektív nyelvtant sosem tanultam, de ilyet nem mondanék! Az ich az kifejezetten hiányzik belőle, és igenis szokták kétszer használni!
Rendben, utolsó válaszoló!
Neked van igazad. Kell az ich mindkét tagmondatban.
Csak akkor nem kell kitenni, ha az und kötőszóval használjuk és mindkettő személynévmás azonos.
Természetesen ezek a mondatok szebben hangzanak, mint amiket én írtam.
Köszönöm a kiigazítást.
BÚÉK!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!