Nulla szintről mennyi idő kb angol középfokig eljutni viszonylag hamar?
1 hónap és 5 közt.
Nagy intenzitással kell, közel 1000 munkaóra és minimum 10 ezer szó.
Kb. 6 hónap alatt meg lehet csinálni, de nagyon intenzíven kell tanulni, és tanárhoz is kell járni. Egész nap angolozni kell, gyakorolni, többféle készséget (szövegértés, hallásértés, beszéd, kiejtés, írás, nyelvtan).
A gyors tanulásnak viszont van hátránya: amit gyorsan tanultál meg, azt gyorsan is felejted el. Illetve hátránya még, hogy a tudás nem tud konszolidálódni, így bizonytalanabb, kevésbé magabiztos tudást tud csak nyújtani.
Ha van időd és főleg motivációd, esetleg egy jó és célirányosan haladó angoltanárod, akkor 6-9 hónap alatt meg lehet csinálni.
Saját tapasztalatból kiindulva a 10.000 aktív szavas szókincs magasnak tűnik, mi kb. 3.000-3.500 szavas szókincs birtokában tettük le az ORIGO közepet.
A 10000-nél nem aktívra gondoltam, csak beszédben, olvasáskor felismertre.
Most volt egy tanítványom egy szakmai középfokú a cél. Filmeket szokott nézni, de még semmit se olvasott. Van egy szószedet könyv, amiben 7000 szó szerepel, ahhoz jön még az alap 3 ezer. Az összesen 10.
Az 5-nél meg évre gondoltam.
Pl. napi 5 szóval. 10000/5= 2000nap = 5 év és 6 hónap
viszont napi 50 szóval 200 nap = 6-7 hónap
Így ár értem a 10.000 szavas szókincsetű! :)
Tetszett a levezetésed, mentek a zöld mancsok a hozzászólásodra!
Az ilyen szintű szókincsnél a gondom a szintentartás! Főleg ha nem anyanyelvi közegben vagyunk és a munkahelyen sem lehet használni.
Nehéz megmondani. Ambíciótól, nyelvérzéktől és még sok mástól is függ.
Ha minden adott és rátudsz fordítani napi 5-6 órát akkor 2 hónap alatt is meg lehet csinálni.
A 4-es válaszoló által írt ütemterv könnyűnek tűnik, 50 szó naponta nem tűnik soknak, pedig az. Az első pár napban lehet még tartani, de a sokadik napon már egyre nehezebben megy bele az ember fejébe, terhelt memóriájába az a plusz 50 szó, és megelőző napok 50-es adagjait is gyakorolni kell, hogy ne felejtődjön. Az idő előrehaladtával egyre nehezedik az az 50. Megadva a kegyelemdöfést: az így, listában, szótárfüzettel bemagolt szavak nem adnak használható nyelvtudást (jó, talán nyelvvizsgához jól), mert nem fognak eszébe jutni folyamatos beszédnél.
Aztán akkor ott tartunk, hogy semmi mást nem vett angolból, csak napi 50 szót. Nem fordított, nem gyakorolt nyelvtant, nem csinált hallás utáni értést, nem tanult szövegeket, kifejezéseket.
Ennek ellenére ez a 4-es válaszoló által is írt 6 hónap reális (2-es válaszoló vagyok, én is ennyi írtam minimumnak). Egyrészt középfokra nem kell 10000 szó, elég kb. 6500 (bár ez csalóka, mert egy szónak lehet többféle jelentése és vonzata is). Meg ha jól választja meg a tanulnivalót, akkor érdekesebb szövegekből, szituációkból is ragadnak rá szavak, így azokra jobban is emlékszik.
Nagyon NAGYON sok múlik a felkészítőtanáron is. Egyedül (hacsak nem nyelvzseni), sokkal nehezebb felkészülni, plusz nincs, aki kijavítsa az ember hibáit, így pedig elég reménytelen a nyelvvizsga, akár még 12 hónap alatt is.
Szerintem kevés a 6.5k, sőt még a 10 is. Talán 15. De ebben nem vagyok biztos.
Más:
Hogyan gyakoroljam be, ha már napi 60-80 szónál tartok, hogy aktív legyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!