Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A szerbhorvát nyelv a szerb,...

A szerbhorvát nyelv a szerb, horvát, bosnyák és montenegrói nyelv ötvözete?

Figyelt kérdés
Ugye, a neve csak annyit mutat, hogy szerb és horvát. Igen, na de én úgy tudom, hogy kicsit bosnyák, montenegrói is van benne.

2012. dec. 26. 17:26
 1/3 A kérdező kommentje:
Aproró, létezik még ez a mesterséges délszláv nyelv?
2012. dec. 26. 17:33
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az általad felsorolt nyelvek egy nyelvi egységet képeznek, úgy, ahogy a magyart az egyes nyelvjárásai alkotják. Csak ezeket a nyelvjárásokat a politika, a vallás szétszakította. De nyelvészetileg még mindig egyek.

Tehát a kérdésedre igen a válasz :)

2012. dec. 26. 17:45
 3/3 anonim válasza:
100%

Ez nem egy mesterséges nyelv, hanem régebben így nevezték közösen a délszláv nyelveket. (macedón, szlovén és a bolgár kivételével)

Persze attól még a szerb , horvát nyelv különálló nyelv volt, de beszélői ma is kölcsönösen megértik egymást.

Politikai okokból (plusz Szerbia és Horvátország utálja egymást) próbálják a szerbet és a horvátot minél jobban eltávolítani egymástól.

A bosnyák nyelv is kölcsönösen érthető, azzal a különbséggel, hogy a bosnyákban rengeteg a török eredetű szó is, ami a szerbben, vagy a horvátban nincs meg.

A montenegrói nyelv létezése még a tudósok között is vitákat szül. Ugyanis vitatható, hogy létezik-e egyáltalán montenegrói nyelv, vagy az csak a szerb nyelv egy nyelvjárása.

Ugyanis Montenegró függetlenné válásakor sokszor csinálták azt, hogy egy szónak elővették az X-edik (ritkán használt) szinonimáját, és rámondták, hogy az montenegrói.

Remélem tudtam segíteni! :)

2012. dec. 27. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!