A "Why does you? " és "Why do you? " között mi a különbség?
A különbség: a does E/3 személyű ige, míg a do az összes többi személyben használható. Ez elég egyszerű, hiszen nincs minden személyre külön alakja, ezt az egyet kivéve. A Why does you? azért nem értelmes, mert kb. ezt jelenti, ha lefordítod: miért csinálja te? (a te nem kéne bele, de így érzed a különbséget) A helyes alak Why do you? (miért csinálod te?)
Példák does-zal:
× She does some sort of craziness that makes him unsure.
Valami olyan őrültséget csinált, ami a srácot (him) bizonytalanná tette.
× Does he get what I meant?
Érti amire utaltam?
× Does anyone else feel the same way as I do?
Más is érez így, ahogy én?
A do segédige általában a kérdések feltevésénél használatos, de egy állítás yomatékosításánál is használhatjuk: I do want to visit Alaska next month. (A következő hónapban mindenképp el akarok menni Alaszkába.)
Remélem valamelyest tudtam segíteni! Jó tanulgatást és hamég kérdésed van, írj!
Értem, köszönöm. :) A "Why does you...?" Még folytatódott volna, csak nem engedte, hogy kirakjak "..."-ot.
Szóval, ha kérdezek például, akkor "he, she"-nél nem do-val kérdezek, hanem does-al.
De láttam egy olyan mondatot, hogy "Why does you tube coumt poster views? " Itt nem E/3-as személyben van.. vagy elírta az illető?
Ez a mondat helyesen úgy lenne, hogy "Why does youtube count..." tehát miért számolja a youtube a... stb., ezért ez egyes szám 3. személyű kifejezés.
-falcon-
Első válaszadó vagyok.
Igen, az utánam szóló helyesen írta, az a YouTube videomegosztóra vonatkozik. Viszont vannak extrém esetek, ahol ilyennel találkozhatsz. Ez az amerikai angol. Ott nagyon sok ilyen, nyelvtanilag helytelen mondatot használnak, főként a beszélt nyelvben. És a született amerikai sem kapja fel a fejét rajta, mert ő is használja a helytelen szófordulatokat. De javaslom, hogy te helyesen tanuld meg őket. :)
Ha E/3-ra kérdezel, mindig 'does he/she' alakkal indul a mondat, minden egyéb esetben 'do you'.
Balázs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!