Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Passive Voice: hogyan lehetne...

Passive Voice: hogyan lehetne felfogni?

Figyelt kérdés

Itt van előttem egy táblázat ( [link] - lap alja), de eléggé kusza a legtöbb - tényleg használják ezeket az angolok? Hogy lehet ezt megjegyezni? Olyan verziók is vannak, amiket le se tudok fordítani, például:

- It was being washed.

- Itt will be being washed.

- It has been being washed.

- It would have been being washed (ez a ,,kedvencem"...)

Vagy a példa nem elég jó az összes igeidőhöz? Nem értem...

2012. nov. 24. 01:53
 1/8 anonim ***** válasza:

- " Mosva volt" vagy is Mosták. (folyamatos múlt-szenvedő)

- " Mosva lesz " vagy is Mosni fogják. (folyamatos jövő-szenvedő)

- " Mosva volt " vagy is Mosták (tehát eredménye van a jelenben .... vagy még most is mossák) (Present Perfect continous) (folyamatos befejezett jelen idő-szenvedő)

- "Mosva lett volna" vagy is Mosták volna ( Ez igazából nem kötődik annyira igeidőhöz .... de talán Present Perfect Continous)

2012. nov. 24. 11:24
 2/8 anonim ***** válasza:

ÉS még annyi hogy nekem azt tanította a tanárom hogy a "by" után ne használjunk olyan személy/eket akik nincsenek konkrétan megnevezve tehát hülyeség azt mondani hogy by someone vagy anybody vagy somebody vagy nobody stb.... mert ezeknél az eseteknél nem fontos hogy ki csinálta.... viszont ha fontos akkor azt meg kell nevezni....pl It was written by Shakespeare ..... mert itt fontos hogy ő lehetett csak is ő aki írta. Vagy ha megbüntetnek és meséled Meg voltam büntetve és ha fontosnak tartod hogy ki by the rendőr vagy by the parking guard :) de olyat soha ne mondj hogy Meg voltam büntetve by somebody ha nem akarod elmondani hogy ki által akkor csak Meg voltam/lettem büntetve :) :)

A szenvedő egyébként a létigékről és az igék 3. alakjáról tud és fontos hozzá tudni az igeidőket.

Present Simple : A + am/is/are + ige 3

Present Continous: A + am/is/are + being + ige 3

Presnet Perfect : A + have/has + been + ige 3

Present Perfect Continous : A + have/has + been + being + ige 3

És a többi ige időt ki tudod következtetni már ebből :) :) de ha nem akkor írj privit és leírom

2012. nov. 24. 11:38
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy ennyi időt szántál a válaszra.

A táblázattal ki tudom következtetni, mi micsoda, csak hát meglepődtem így a táblázatot látván, mert tökre nem rémlik, hogy középiskolában foglalkoztunk volna az összes verziójával a szenvedő szerkezetnek. Most újra szeretnék majd érettségizni angolból, emelt szinten, ezért nézem át ezeket, mert ugye írásbelin van olyan feladat, hogy írd be úgy a szót a szövegbe, hogy a ragot Te adod meg neki, ugye hogy nyelvtanilag helyes legyen, na de ezt mind képtelenség megjegyezni... Na sebaj, azért megpróbálom. Köszi a segítséget. :)

2012. nov. 24. 12:38
 4/8 webnyelv ***** válasza:

It would have been being washed (ez a ,,kedvencem"...) - Tudtommal ilyen nem is létezik, egyáltalán nem is használják.

It will be being washed. - ilyen sem létezik. A folyamatos jövőnek nincs is szenvedő alakja, ez hülyeség. Elméletileg képezhető, de egy könyvben azt írják, ez nem létezik.

Sokat írtak előttem. Végülis az a lényege, mindegyik kb. úgy fordítható magyarra, hogy "it was washed", azaz "mosva volt", magyarabbul "mosták", csak emellett a különböző igeszemléletet is kifejezik. Meg az it will be being washed végülis magyarra úgy fordítható, mint az it will be washed, csak folyamatosságot is kifejezne, ha amúgy használnák is.

2012. nov. 24. 12:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Az előttem szólóhoz csatlakozva félig .... :) még én sem hallottam soha életemben ilyen "igeidőkben" : It would have been being washed, Itt will be being washed. :)

viszont én nem néztem ennek utána hogy létezik-e. Ha létezik nyelvtanilag helyes :) ha nem akkor Bocsi :)

Mivel az előttem szóló azt mondja hogy ő olvasta hogy nem így valószínűleg nem létezik :) szóval ne használd :)

2012. nov. 24. 13:05
 6/8 A kérdező kommentje:
Jó, ez megnyugtató, hogy nem léteznek vagy nem használjuk úgyse, akkor kihúzom a füzetemből. :D
2012. nov. 25. 17:09
 7/8 webnyelv ***** válasza:

A leíró nyelvtanok szerint a folyamatos-befejezett (perfect-continuous/progressive) igeidőknek nincs szenvedő alakja, és a folyamatos jövőnek (Future continuous/progressive) sincs.

Tehát az egyszerű jelen, múlt, jövő időn kívül a befejezett jelen, múlt, jövő időnek és a folyamatos jelen és folyamatos múlt időnek van szenvedő alakja. Ill. még természetesen a "jövő a múltban" (feltételes módként is használatos) egyszerű és befejezett alakjának. A módbeli segédigék, pl. can, must, might hasonlóan viselkedik a will-hez, tehát ott is csak "sima" és befejezett alak létezik szenvedőben, pl. it must be seen (bizonyára látható), it must have been seen (bizonyára látható volt).

2012. nov. 26. 02:09
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. :)
2012. nov. 27. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!