Hogy ejtik az "either" szót az amerikaiak és hogy a britek?
Én eddig így tudtam, hogy az amerikaiak ejtik íder-nek és a britek ájder-nek, de már hallottam amcsi szájából is azt, hogy ájder, akkor hogy is van ez?
Köszönöm a választ!
Igen, jól tudtad, ha meghallgatod itt, az amerikai i-vel, a brit áj-jel mondja: [link]
Csakhogy: amit tanulunk a nyelvekről, az általában egy sztenderdizált, hivatalos, vagy széles körben elterjedt változat. Amikor az amerikai angolról beszélünk, akkor a General American-ra gondolunk. Ezt a nyelvváltozatot ismerjük a médiából is. Az amerikai angolnak azonban jónéhány egyéb változata is van, vannak regionális változatok (dialektusok), társadalmi rétegekhez köthető változatok (szociolektusok), stb stb. Magyarul, nem mindenki beszéli azt a nyelvváltozatot, amit mi amerikai angolként megismertünk. A brit angolban is van olyan változat, amelyben a fun, run, much stb. szavakban az u-t tényleg u-nak ejtik. Szóval, szerintem egy olyan nyelvváltozatot beszélt az illető, amelyben az ei-s szavakat a brithez hasonlóan áj-nak mondják. Attól az még helyes, csak nem a General American szerinti kiejtés.
-falcon-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!