ANGOLOSOK! Uogy lehet kitalálni hogy Befejezett jelen vagy Folyamatos-befejezett jelenben van?
Nem értem a kérdést. A befejezett jelent have/has (not) + III.igealak. A folyamatos befejezett jelen have/has (not) been + inges igealak.
Röviden a különbség, hogy befejezett jelennél csak III. alak van, és nincs inges igealak. A folyamatos befejezett jelennél meg mindig inges igealak van (részben az ing-től lesz folyamatos) és a been is kötelezően becsatlakozik.
Ennek örömére erről el is döntheted gyakorlásképpen, hogy melyikben van:
It has been raining for several days now.
Egyébként ezeket az igeidőket úgy lehet megérteni, ha táblázatban 3 oszlopot képzel a jelen, múlt, jövőnek, ezalá felírod az igeidőket egymás alá. Nyilakkal jelöld, hogy bővültek, rakódtak egymásra a segédigék, és ennek tükrében hogy alkalmazkodott a főige. Meg fogod benne érteni a rendszert. Utána már csak azt kell megtanulni, hogy mikor melyiket használjuk, de ezt is pontokba lehet szedni és táblázatba rendezni.
Ha pedig arra vonatkozik a kérdésed, hogy hogyan találd ki, hogy melyiket kell használni:
Akkor használd a folyamatos időt, ha
1. a cselekvés a múlt egy adott pillanatában kezdődött, még mindig tart (és lehet, hogy tartani is fog):
She has been working since 8, (and still hasn't finished).
2. a cselekvés hosszan tart (elkezdtük, de még nem fejeztük be), és ezt hangsúlyozni akarjuk:
It has been raining all day.
3. a cselekvés mostanáig folyamatosan történt, és szemmel látható eredménye vagy következménye van:
Why is you hand dirty? I have been peeling potatoes.
"befejezett jelen,amikor a cselekvés a múltban lezajlott és már a jelenben nincs jelentősége."
Befejezett jelennél pont hogy van a cselekvésnek jelentősége a jelenben.
A 2-es mondatait idézném.
She has been working since 8, (and still hasn't finished).
It has been raining all day.
Why is you hand dirty? I have been peeling potatoes.
Viszont mindegyik példamondatra igaz a 2-es magyarázat, vagyis hogy hangsúlyozza a cselekvés vagy történés hosszzát.
-olyan múltbeli cselekvés,amely a jelenre befejeződött és a jelenben is érezhető eredménye,következménye van.
Pl. They have locked the door.(Most zárva van,nem lehet bemenni)
vagy
-a cselekvés a múltban kezdődött és a jelneben is tart
Pl. They have been here for two hours.(időtartam kifejezésére)
She has lived in this town since 1998.(időpont kifejezésére) ---> Befejezett jelen
Folyamatos befejezett jelen:
-a múltban kezdődő és a jelenben is tartó cselekvés kifejezésére
Pl:We have been waiting for hem for twnty minutes.
It has been raining since arly moring.
vagy
-a cselekvés a múltban kezdődött és a beszéd pillanata előtt fejeződött be(érzelmi színezet)
Pl: I have been working in the garden all day.(egész nap a kertben dolgoztam)-->fáradt vagyok
what have you been doing to my phone?(mit tettél a telefonommal?)-->bosszús vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!