Miért a B) válasz helyes ebben a tesztkérdésben?
Figyelt kérdés
Die beiden Vor... des Buches enthalten wichtige Bemerkungen des Autors.
A) ... wörter C) ... reden
B) ...worte D) ... besprechungen
Szótárból: s Vorwort, Vorwörter = előszó
Ezért nem értem, miért nem az A) a jó.
2012. nov. 16. 14:07
1/7 anonim válasza:
Többesszámban a Wörter a szabály szerint nem összefüggő szavak (mint pl. szótárban), a Worte pedig összefüggő (pl. szövegben egymás után álló szavak), és itt utóbbiról van szó.
2/7 A kérdező kommentje:
Kifejtenéd egy kicsit részletesebben mert nem értem. "pl. szótárban", azaz "im Wörterbuch". Eddig rendben. Worte pedig összefüggő pl. szövegben egymás után álló szavak - a "Vorwort" ha nem szövegben szerepel akkor is "Vorwort". Szóval hogyan gondoltad?
2012. nov. 16. 16:30
3/7 anonim válasza:
das Vorwort; die Vorworte! Nézd meg mégegyszer azt a szótárt...:)
5/7 A kérdező kommentje:
A Halász-féle kéziszótárban egyébként tényleg "das Vorwort; die Vorworte". Úgy látszik épp a gagyihoz nyúltam...
2012. nov. 16. 17:07
6/7 anonim válasza:
Ha különálló szavakról beszélek, amik semmilyen összefüggésben nincsenek egymással, akkor Wörter (mint ahogy a szótár szavai közt nincs értelmi összefüggés, csak szavak felsorolása),
ha pedig összefüggő, értelmileg egységet alkotó szavakról van szó, akkor Worte.
Valószínűleg a németek sem mindig következetesek az élő nyelvben, ezért a keveredés, ha mondjuk neten keresgélsz. De ez a szabály.
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. nov. 16. 20:11
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!