Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen nemesi rangot jelent a...

Milyen nemesi rangot jelent a német nevekben a "von" (milyen ragja volt Johann Wolfgang von Goethe-nek)?

Figyelt kérdés

2012. nov. 1. 19:50
 1/10 anonim ***** válasza:
2012. nov. 1. 20:20
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem a kérdésemre válaszoltál :(
2012. nov. 2. 17:28
 3/10 anonim ***** válasza:

[link]

"A pénzügyminiszteri székből idővel át is ült az állami intendáns székébe (ez a rang és cím nemcsak legfelsőbb színigazgatót jelentett, hanem a kultúrpolitika irányító főtisztviselőjét is)."

2012. nov. 2. 19:08
 4/10 anonim ***** válasza:
Ismét az 1. voltam. :)
2012. nov. 2. 19:09
 5/10 A kérdező kommentje:

[link]

.

"1782. április 10-én II. József császár javaslatára Goethe nemesi rangot kapott. Ettől kezdve nevezhette magát Johann Wolfgang von Goethe-nek."

Apja neve Johann Caspar Goethe volt, nem használhatta a "von" rangjelző szócskát.

.

[link]

Magyarországon az alábbi nemesi és főnemesi rangok léteztek: herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő.

.

De milyen nemesi rangok voltak a németeknél, és konkrétan Goethe rangja érdekelne.

.

Azért köszi, hogy foglalkozol a problémámmal :)

2012. nov. 2. 21:26
 6/10 A kérdező kommentje:

Végül is sikerült rátalálnom a válaszra, ha érdekel német nyelven itt találod meg:

[link]

Köszi a hozzászólást :)

2012. nov. 2. 22:01
 7/10 anonim ***** válasza:

[link]

Ez alapján hercegi címe lehetett...

"Gegen den anfänglichen Widerstand des Adels wurde Goethe im Sommer 1776 Geheimer Legationsrat und Mitglied des „Consiliums“, des dreiköpfigen Beratergremiums des Herzogs."

2012. nov. 2. 22:03
 8/10 A kérdező kommentje:

Én megelégedtem a von=Landmann definiciójával,

[link] miszerint a "Landmann" egyes német területeken cím nélküli nemest jelöl ("Landmann ist in einigen deutschsprachigen Ländern der Begriff für den untitulierten Adel des Landes.)

A szótár szerint parasztot jelent a Landmann szó, de azt hiszem, nemesi rang értelemben inkább egy (pénz, származás, munkásság, ... alapján) kiemelt honfitársat jelent.

Nem gondolom, hogy Goethe herceg lett volna, és talán ezért is tiltakoztak a nemesek, mit keres egy nem herceg a kuratóriumukban

2012. nov. 3. 21:17
 9/10 Kinucc válasza:
A "von" azt jelenti , hogy ő egy báró.
2012. nov. 17. 16:40
 10/10 A kérdező kommentje:

A német nemesi rangokat az alábbi linken lehet megtalálni

[link]

Eszerint a báró rangot a Baron vagy a Freiherr jelzi.

2012. nov. 18. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!