Mennyivel nehezebb egy német nyelvvizsga, mint egy érettségi?
Idén májusban érettségiztem középszinten németből és októberben tettem le a B2 német nyelvvizsgát (ECL-t).
Szerintem az érettségi sokkal könnyebb volt. 96%-os lett összesen. A nyelvvizsga viszont szóbeliben 60%, írásbeliben pedig 91%.
A szóbeli érettséginél (középszinten) az is segít, hogy a tanáraid a vizsgáztatók, szóval elnézőbbek ott (általában). Meg szinte 100%-osan tudod, hogy mit kell megtanulnod oda. Megtanulod a tételeket, aztán nem lesz gond. Írásbeli meg szerintem adja magát, ha tudod a nyelvtant, van egy elégséges szókincsed és tudsz fogalmazni/értelmezni egy kis szinten.
Nyelvvizsgánál nem ismered a vizsgáztatót és a témák is nehezebbek, kidolgozottabbak. Oda azért szükség van egy valamilyen általános műveltségre. A vizsgapartneremmel mi pl. a klíma témát kaptunk, hogy vitázzunk róla. Beszéltünk róla, de nem igazán született meg belőle vita, így ezért le is pontoztak. Ilyeneket is kérdezett a vizsgáztató, hogy milyen az ellátás a déli és északi országokban és hogy miképpen befolyásolja ezt a klíma. Szóval igen... tájékozottnak kell lenni. Bár ez szerintem egy extrém példa volt. Ezen kívül még a nyelvtani hibákért meg apró dolgokért sokkal kevésbé elnézőbbek ott. Ami az írásbeli részét illeti, szerintem kb. egy szinten van az érettségivel. Nem nehéz.
Lényeg a lényeg, nem tudsz mindenre felkészülni, szerencsén is múlik a dolog (nyelvvizsgán).
A májusi írásbeli érettségihez képest a nyelvvizsga talán a szövegértés résznél egy kicsit (de tényleg kicsit) nehezebb volt. Az íráskészség viszont egyszintű (kivéve, hogy nyelvvizsgán 200 szót kell írni egy levélhez).
De ahogy az előttem lévő is mondta: Minden nyelvvizsga más, van nehezebb és van könnyebb. Utána kell nézni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!