Mit jelent magyarul az a német kifejezés, hogy: Ich wollte, Ich sollte, Ich konnte, Ich durfte, Ich musste, Ich mochte?
wollen=akarni
sollen=kell, valamit muszáj megtenni
können=tudni, képesnek lenni valamire
dürfen=szabad, meg szabad tenni
müssen=kell, muszáj
mögen=szeret, kedvel
Ich= én
Az általad leírt igék sorrendben az általam leírt igék ragozott alakjai.
Köszönöm.
Utánanéztem, de nem az általam ismert múlt idő, és a haben-es alakja is fel volt tüntetve a szótárban, valamint bajban voltam a jelentésekkel is. Lásd sollen, müssen...
De azt hiszem most már világos.
ez a sima múlt, a haben-es a befejezett jelen.
a sollen-t és a müssen-t ugyanúgy fordítjuk (kell) de használatában van eltérés. A sollen-t akkor használjuk, amikor valami kötelezővé van téve, szabály van rá, vagy valaki felszólít valamire. A müssen-t akkor, amikor úgymond belülről fakad a kényszer, saját magadtól akarod megcsinálni.
Ich fühle dass ich meine Mutter sehen muss! - Úgy érzem, látnom kell anyukámat.
Ich soll herausgehen, wenn ich rauchen will. - Ki kell mennem, ha dohányozni akarok.
Ich soll herausgehen, wenn ich rauchen will.
----
Ich soll hinausgehen, wenn ich rauchen will.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kezdem kapizsgálni a dolgot!
Sziasztok!
Szia!
Tud valaki rám szánni egy fél órát segíteni egy interjúra felkészülni? 8 kérdésre kell válaszoljak, azt ha valakivel át tudnám beszélni nagyon hálás lennék!
Köszönöm előre is!
Üdvözlettel: Blaise
skypera, vagy msnre gondoltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!