Külföldön tanulás: Anglia vagy Amerika?
Külföldön szeretnék egyetemre járni, illetve erősen fontolgatom. Mit gondoltok, hol jobb tanulni; Angliában vagy Amerikában? Hol jobb az oktatás, illetve az Amerikában vagy az Angliában szerzett diplomával lehet jobban elhelyezkedni?
Előre is köszi a válaszokat :)
(1) Amerikaban es Nagy Britaniaban is vannak nagyon szinvonalas egyetemek. Bar Nagy Britaniaban kevesebb van, nepeseghez viszonyitva nagyjabol egy helyen vannak.
(2) A nemet oktatas a multe, mivel penz hianyaban (foleg a real, a bio, es a kemia targyakban) nem tudnak versenyezni az elit brit es amerikai egyetemekkel.
(3) A webometrics nem az egyetemek minoseget iteli meg, hanem az interneten valo "lathatosagat". Ez a weboldalra le is van irva.
(4) A legjobb osszesitett ranksor a THES (ebben a munkaadok velemenye is benne van); a legjobb tudomanyos ranksor pedig a Shanghai ranking. Mindkettoben amerikiai-brit dominancia van.
(5) Magyarkent a brit egyetemekre valamivel konnyebb bekerulni, es jelentosen olcsobb.
(6) Mindket egyetemi szisztemabol a vilag vezeto politikusai, szineszei, tudosai, sportoloi, etc kerulnek ki, tehat ha bejutsz csak rajtad mulik, hogy meddig jutsz.
(7) Nem csak a Harvard, Princeton, Oxford es CAmbridgebol allnak ezek az orszagok. Amerikaban meg van legalabb 40-50 egyetem, Nagy-Britaniaban 10-15 egyetem ahonnan kituno tudosok, politikusok (mar ha ezeket barhol jonak lehet nevezni), vezetok, sportolok etc szarmaznak.
(8) Ha nem real targyat, kozgazt vagy MBA-t tanulsz akkor mar a merce nem olyan egyertelmu. Konnyen lehet, hogy human targyakbol a nemet, a francia, vagy netan egy masik orszag oktatasa tulszarnyalja az angol szaszt. Ezt nem meri semilyen ismert ranklista, es ebbol kifolyolag meg a hatekonysagokat kulonbozo orszagban becsulni se tudjuk.
(9) Az elit egyetemeken a kutatas kivalo. Az oktatas nem mindig mivel sok kutato az oktatast mint a kutatas egy felesleges velejarojakent kezeli. Tehat egyaltalan nem biztos, hogy egy elit egyetemen tobbet fogsz tanulni mint egy kevesbe ismert egyetemen. Tehat ha tanulni mesz, es nem csak a marka nevert, akkor ezt is vedd figyelembe.
(10) Az egyetem valasztasanal az is vedd figyelembe, hogy te hol szeretnel elni. Pl a U Manchester egy jo egyetem, de szerintem szornyu varos. Ergo, en egy tobb eves kurzust ott ki nem birnek. Oxford meg szep, de nekem nagyon kicsi. Tehat pl en inkabb a Londoni egyetemre (UCL) mentem.
(11) Az is nezt, hogy az egyetemnek a szaka, hogy teljesit. Pl. a University College London tarsadalom tudomanyokban Europaban az elso, jogi es orvosi karokban is az elen jar. Viszont human targyakban nem annyira eros (legalabbis a ranksorok alapjan). Es ez igaz az osszes egyetemre. Vannak helyek ahol bizonyos targyakat tanulni presztizs, mig masikakat atlagos.
(12) Remelem valamennyit segitettem! Tehat osszesegeben rossz dontest nem hozhatsz: Mindenkinek maganak kell a legjobbat megtalalni a sajat szempontjai alapjan. Ne ranksor es presztizs alapjan valasszal, hanem az alapjan, hogy neked mi tetszik! Egy versenyistaloban csak egy versenylo erzi jol magat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!