Középfokú japán nyelvtudással partnert keresek a nyelv gyakorlásához, hasonló tudással van aki szeretne?
Több esélyed van beszédpartnert találni, ha kiteszel egy hirdetést az ELTE BTK Japán Tanszékén. A B épület 1. emeletén vannak, előtte kérdezd meg őket, kihelyezheted-e. Ugyanígy, megkérdezheted a többi épületben is a tanszékektől, hogy kiteheted-e az ő hirdetőfalaikra stb.
Az ilyen helyeken több ember megfordul, több esélyed van.
Én szívesen jelentkeznék bár nem tudom, hogy hol állok nyelvtudásilag, iskolában kb. N4-snek a szintje van meg teljesen (keigo, műveltető, passzív, stb), de én annál jelentősen többet tudok, de hogy eléri a középfokot vagy nem azt nem tudom (mivel nem tudom mi a középfok elvárása). Kanjiból kb. 800+t tudok.
Ha mondjuk kulcsszavakban leírnád mi az a nyelvtan, amit mindenképpen elvársz, akkor az mondjuk hasznos lenne szerintem.
A 6-800 kandzsi az alapfok és a középfok között van. Japán számítás szerint a középfok az N2-es szint, aminek a követelménye ugye kb. 1000 kandzsi és 6000 szó. Ami nem kis szám :)
Ugyanakkor aki már N3-as szint körül van, szerinem hasznosabb lenne, ha igazi japánt keresnél gyakorlópartnernek. Javítani ugyan valószínűleg nem fogja a hibáidat, viszont abból, ahogy és amit ő ír, sokat tanulhatsz.
az N5-ös szint alapfok, B1-es szintnek felel meg,
az N4-es szint középfok, B2-es szintnek felel meg,
az N3-as szint "erős középfok", amit a KER is használ, a B2+ szintnek felel meg. (nekem ebből van nyelvvizsgám)
Az N2-es szint felsőfok, C1-es szint
az N1-es szint is felsőfok, C1-es szint.
japán ismerőseim is vannak, csak velük mindig nehéz összeegyeztetni az időt az eltolódás miatt, így aztán nagyon ritkán tudunk beszélni.
Azért ezzel vitatkoznék...
Az egy dolog, hogy annak idején japánból - amikor még 4 fokú volt a vizsgarendszer - a 3kjút, tehát a mostani N4-et már középfokú írásbelinek, a 2kjút és 1kjút pedig felsőfokúnak fogadták el, de ha bármilyen japán forrást megnézel akkor ők ezt mondják:
egykori 4kjú (mai N5): minimumszint / küszöbszint (初級1)
egykori 3kjú (mai N4): alapfok (初級2)
mai N3: alap és középfok közötti szint (初中級)
egykori 2kjú (mai N2): középfok (中級) --- gondolj bele, pl. kandzsik tekintetében ezzel még csak a felét tudod annak, ami egy középiskolát végzett japánnak tudnia kell!
egykori 1kjú (mai N1): felső fok (中上級・上級)
Az N5 messze nem felel meg B1-es szintnek!!!! 100 kandzsi és kb. 800 szó???
N4 középfok lenne?? Gondolj bele, nagyjából egy alapfokú nyelvkönyv (amik ugye általában 2 kötetesek, ld. Minna no nihongo, Dekiru, Bunka shokyuu nihongo stb.) második kötetének vége kell az N4-hez. De az max. 300 kandzsit vesz át, azaz a japán oktatási minisztérium által kiadott "mindennapi használatú kandzsik" 20%-t sem! A szókincse pedig 1.500 szó.
Ugyanakkor az, aki N3-as szinten tud, már valóban tud valamit - független attól, hogy minek nevezik - , elismerésem hozzá :) Sok sikert ahhoz, hogy meglegyen egyszer az N2 és N1 is!
Az előttem "szólónak" igaza van.
Az igaz, hogy nálunk ha honosítod az N1 és az N2-t is felsőfoknak veszik, de azért ha belegondolsz az N2 nem az. Főleg a kanjik száma miatt.
Nem mondanám, hogy csak középfok de valahol a kettő között van szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!