A németben a névelőket/többesszám jeleket, hogy a legkönnyebb megtanulni?
Itthon szoktam németezni, mert sulimban még nincs német, de a szavak névelőit sose tudom pontosan megjegyezni :S
Illetve, hogy többes számban milyen jeleket kap.
Ötletek?
Mondogasd sokszor a szavakat névelővel, többes számmal együtt.
Más nyelvet is tudsz? Hasonlítsd össze azzal a nyelvvel, ott mely szavak neme egyezik meg a némettel, és azokat együtt tanuld meg.
Ez segíthet:
Régebben itt elkezdtem írni a témáról, talán segít valamit:
Ez is segíthet:
der See = tó, die See = tenger. A tenger nőnemű. Ezt úgy jegyeztem meg anno, hogy szerelmes voltam egy lányba, és ugye a tenger nőnemű, arra gondoltam, a tegner jobban el tudja nyelvi az embert (nagyobb) mint egy tó.
angolul tudok, most megyek 9-be, csak sulimban nem lesz óraszerint német, szóval itthon tanulom :D
az a baj, angolból csak pár szót tudok áthozni, névelőket nem :S
Angolban elvileg nőneműek a hajók nevei, meg az országok, de már a kutya se mondja őket nőnemben az angolban. Max. annyit segíthet ez, hogy a hajók nevei a németben is nőneműek: die Titanic. Az angolban is hiperválasztékos nyelvezetben she-vel lehet rá visszautalni.
Az országoknak csak egy része nőnemű a németben: die Schweiz, die Türkei. Ezek az angolban is lehetnek nőneműek a nagyon választékos nyelvben.
A repülők nevei a németben nőneműek (die TU-104). Lehet, hogy az angolban is, ezt fejből nem tudom biztosan.
Na, amit most írtam, azzal nem nagyon vagy kisegítve, nem túl gyakran használjuk pl. a Titanic szót.
Azt viszont érdemes megjegyezni így hirtelen, hogy a hónapok, napok, évszakok a németben hímneműek: der Sommer, der Herbst, der Montag, der Januar
A névelőket nem nehéz megjegyezni
Sok szónál a végződésből lehet rájönni a Genusra
Pl. semleges neműek az -tum-ra végződőek, a - ment-re
végződőek, az -um-ra végződőek-
Semleges neműek még a kicsinyítő képzős főnevek
(-chen/-lein) Pl. das Fräulein
A nőneműeket szintén fel lehet a végződésről ismerni
(-heit/-keit) -schaft
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!