Szavak, amik magyarul és valamilyen idegen nyelven is ugyanúgy vannak?
Tudnátok mondani szavakat, amik magyarul és egy másik nyelven is ugyanúgy vannak? Ugyanúgy írjuk vagy/és ugyanúgy ejtjük.
pl.
január, február, október, november, december (szlovák)
Koffer, Telefon, Album, November, Stadion, Telegramm, Diagramm, Dilemma (német)
Hotel, Park, Sport, Film, Motor, Bank (angol, német)
torta (olasz)
Egyebek, bármilyen nyelven?
Nem teljesen. Amúgy nem rossz ötlet!
Persze a legtöbb olyan szó, amit a magyar átvett másik nyelvből, vagy főleg latinból vette át a magyar is és más nyelv is. De ami betűről betűre megegyezik, olyat nehezebb találni.
De hallottam szavakról, amik a románban és a horvátban is ugyanúgy vannak, mint a magyarban, de már nem tudom, mik voltak.
Először olyan szavakat keresgéltem, amik angolul és németül ugyanúgy vannak. Később jött az ötlet, hogy ezt a magyarral és másik nyelvvel is meg lehetne tenni.
Annyi lenne az értelme, hogy az adott idegen nyelven így már könnyebb lenne megjegyezni az adott szót.
Volt pl. egy kérdés (most nem találom), ahol az oroszban és magyarban egyforma szavak felől érdeklődött valaki, az is elég érdekes volt.
Közben megtaláltam a kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Ezt más nyelvekkel is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!