Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szavak, amik magyarul és...

Webnyelv kérdése:

Szavak, amik magyarul és valamilyen idegen nyelven is ugyanúgy vannak?

Figyelt kérdés

Tudnátok mondani szavakat, amik magyarul és egy másik nyelven is ugyanúgy vannak? Ugyanúgy írjuk vagy/és ugyanúgy ejtjük.

pl.

január, február, október, november, december (szlovák)

Koffer, Telefon, Album, November, Stadion, Telegramm, Diagramm, Dilemma (német)

Hotel, Park, Sport, Film, Motor, Bank (angol, német)

torta (olasz)

Egyebek, bármilyen nyelven?

2012. aug. 23. 00:30
 1/10 anonim ***** válasza:
Idegen szavak szótárát keresed szerintem.
2012. aug. 23. 00:58
 2/10 anonim ***** válasza:
Hát egy csomó szó van, amire azt hisszük, hogy magyar, közben pedig cigány (lovári) eredetű, csak ott máshogy kell írni, de ejteni általában ugyanúgy szokták pl. csaj, csávó
2012. aug. 23. 01:15
 3/10 A kérdező kommentje:

Nem teljesen. Amúgy nem rossz ötlet!

Persze a legtöbb olyan szó, amit a magyar átvett másik nyelvből, vagy főleg latinból vette át a magyar is és más nyelv is. De ami betűről betűre megegyezik, olyat nehezebb találni.

De hallottam szavakról, amik a románban és a horvátban is ugyanúgy vannak, mint a magyarban, de már nem tudom, mik voltak.

Először olyan szavakat keresgéltem, amik angolul és németül ugyanúgy vannak. Később jött az ötlet, hogy ezt a magyarral és másik nyelvvel is meg lehetne tenni.

Annyi lenne az értelme, hogy az adott idegen nyelven így már könnyebb lenne megjegyezni az adott szót.

Volt pl. egy kérdés (most nem találom), ahol az oroszban és magyarban egyforma szavak felől érdeklődött valaki, az is elég érdekes volt.

2012. aug. 23. 01:18
 4/10 A kérdező kommentje:

Közben megtaláltam a kérdést:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..

Ezt más nyelvekkel is lehet.

2012. aug. 23. 01:23
 5/10 anonim ***** válasza:
pohár, dátum ezek szlovákul is ezt jelentik, biztos van több, csak most ennyi jutott eszembe. ja és a papír szerintem csehül is papír.
2012. aug. 23. 09:33
 6/10 A kérdező kommentje:
Felpontoztam mindenkit! Remélem, még írtok példákat!
2012. aug. 23. 12:23
 7/10 anonim ***** válasza:
románul: pahar-pohár strand-strand, Portugalia-Portagália, piac-piata ( ejt: piaca) ceh ( ejt: cseh) -cseh, bal ( ejt: bál) -bál. stb.. van egy csomó!
2013. júl. 31. 16:14
 8/10 anonim ***** válasza:
tudom nem túl szép, de szerintem jó tudni, hogy szlovákul a p.icsa (piča), és a k.urva ugyanazt jelenti, mint itt. A macska is mačka.
2013. aug. 1. 09:21
 9/10 anonim válasza:
Régi kérdés de most bukkantam rá. Albánul is sok szó hasonlít vagy ugyanaz pl a macska, kocka ugyanazt is jelenti persze ők máshogy írjak
2019. ápr. 14. 15:23
 10/10 A kérdező kommentje:
Régi kérdés, de aktuális mindig. Köszönöm az új választ!
2019. máj. 3. 16:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!