Valaki elmagyarázná hogyan ragozunk a lengyel nyelvben?
Most kezdem tanulni a nyelvet, még vajmi keveset tudok.
Esetleg valaki elmagyarázná, hogyan ragozunk?
Egy másik, hasonló kérdésre adott válaszomat bemásolom, hátha segít.
Az igeragozást összefoglalván:
főnévi igenevek: dać (ad), chcieć (akar), siedzieć (ül)
E/1: -ać -> -am; -ić, -eć -> -ę (dam, chcę, siedzę)
E/2: -ć -> -sz (dasz, chcesz, siedzisz)
E/3: -ać -> a -ć eltűnik; -ić, -ieć -> i (da, chce, siedzi)
T/1: -ć -> -my (damy, chcemy, siedzimy)
T/2: -ć -> -cie (dacie, chcecie, siedzicie)
T/3: -ać -> -ają; -ić, -eć -> -ą (dadzą, chcą, siedzą)
Kivételek persze előfordulhatnak, úgyhogy egy ragozási táblázatot sosem rossz ötlet legalább egyszer átfutni minden igéhez, csak a biztonság kedvéért. Ahogyan látható, főleg a T/3-mal van baj, az nem mindig teljesen egyértelmű. Vagyis, tulajdonképpen egyértelmű, miután ráérez az ember, de ahhoz látni kell néhány igét. Megjegyzendő, hogy T/3-ban a lágyítás is eltűnik (úgyhogy nem *chcią a helyes alak).
Ha viszont a felszólító mód képzése érdekelne, akkor azt is megmutatom.
(E/1: nem képezhető)
E/2: -ać -> -aj; -eć, -ić -> ej; (daj, chciej, siedź)
E/3: niech + kijelentő mód E/3 (niech da, niech chce, niech siedzi)
T/1: -ać, -eć -> -jmy; -ieć, -ić -> lágyítás + my (dajmy, chciejmy, siedźmy)
T/2: E/2 + -cie (dajcie, chciejcie, siedźcie)
T/3 niech + kijelentő mód T/3 (niech dadzą, niech chcą, niech siedzą)
Nem túl egyszerű, főleg így leírva, de gyűjts véletlenszerű igéket és próbáld meg a leírt szabályok alapján ragozni őket. A Wiktionary oldalon ( [link] rengeteg lengyel ige van ( [link] legtöbbjükhöz adott egy ragozási táblázat is, úgyhogy ellenőrizni is tudod magadat. 10-15 ige után rá lehet érezni legtöbbjükre.
"a -ć eltűnik; -ić, -ieć -> i (da, chce, siedzi) "
Akkor miért chce, miért nem chci? :D Jó tudom, hogy idegesítő vagyok csak az ilyen dolgokat utálom egy nyelvben mikor megvan a szabálya mégsem úgy viselkednek :D
Amiket leírtam, azok az általános szabályok, de kivételek és eltérések vannak. Helyenként a -dzi(e)ć végű igék másképp viselkednek. Megfeledkeztem arról, hogy külön említsem, bocsi :)
E/2 felszólító módnál egy az egyben eltűnik az -ieć, némelyiknél az ékezet is a z-ről: odpowiedzieć (válaszol) -> odpowiedz (válaszolj), vesd össze a már említett siedzieć igével.
E/3-ban pedig az -eć kerül le, így lesz csak siedzi; viszont ez továbbra is csak a -dzieć végűekre vonatkozik, így a chcieć szóról tényleg csak az utolsó betű tűnik el.
"Ha ezt megtanulom (a ragozást) utána milyen fontos nyelvtani dolgok vannak még amit tudnom kell?"
Múlt idő, ami nem kifejezetten nehéz, úgyhogy leírom.
E/1: ha hímnemű, akkor -ałem, ha nőnemű, akkor -ałam (siedziałem/siedziałam, dałem/dałam)
E/2: az előző logika alapján -ałeś és -ałaś (siedziałeś/siedziałaś, dałeś/dałaś)
E/3: -ł, -ła, vagy semlegesnemű cselekvő esetén -ło (siedział/siedziała/siedziało, dał/dała/dało)
T/1: -liśmy vagy -łyśmy (siedzieliśmy/siedziałyśmy, daliśmy/dałyśmy)
T/2: -liście vagy -łyście (siedzieliście/siedziałyście, daliście/dałyście)
T/3: -li vagy -ły (siedzieli/siedziały, dali/dały)
Feltételes mód:
Az igék múlt idejéhez hasonlóan nemek szerint különbözik.
E/1: -łbym vagy -łabym
E/2: -łbyś vagy -łabyś
E/3: -łby, -łaby vagy -łoby
T/1: -libyśmy vagy -łabyśmy
T/2: -libyście vagy -łabyście
T/3: -liby vagy -łaby
És a jövő idő: być ragozva + ige múlt ideje, személy és szám szerint. Być ragozása: będę, będziesz, będzie, będziemy, będziecie, będą; vagyis úgy ragozzuk, mint a többi igét.
Persze a főneveknek, mellékneveknek és úgy általában mindennek van ragozott alakja (névszóragozásban hét eset van), úgyhogy az még eltart egy darabig.
A feltételes módot úgy egyszerű megjegyezni, hogy az l vagy ł után betoldódik egy by (ami például az oroszban egy különírandó szó), mint a feltételes mód jele, majd utána jön a személyrag. Többes szám esetén nőnemben kell az áthúzott ł, hímnemben a lágyított l, és mivel a helyesírás így követeli meg (meg a kiejtés is), l után sosem áll y, de ł után sincs i.
Nem lehetetlen, hogy valamit ismételten kihagytam, úgyhogy a legjobb ismét az, ha szólsz, ha valamit nem értesz :)
Köszi nagyon nagy segítségem vagy, remélem tudod! :):D Szinte az egyetlen :D
Esetleg valami olyan oldalt (lehet angol is) ahol a gyakoribb lengyel szavak vannak nem tudsz? Mert egy kis szókincset össze kellene szednem.
Nézd találtam egy nagyon jó kis könyvet, azt hiszem ezt áttanulmányozom.
Szláv nyelvekben sajnos nem tudod így egyszerűen, globále megmondani, hogy mi a többes szám jele, mivel nemenként változik... :D De elég sokszor i :D
Egy másik válaszoló vagyok. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!