A szakmai középfokú nyelvvizsgához elég, ha csak szakmai szavakat tanulok?
Középfokú szakai nyelvizsga (szaknyelvvel bővített középfokő nyelvvizsga) = Közpéfokú nyelvvizsga (B2) + szakmai szókincs.
Ez mindent elmond, azt hiszem.
Nem elég ha csak a felkészítő könyv szavait tanulod meg, mert nem csak azokkal fogsz találkozi, sőt az is előforulhat, hogy csak néhány köszön vissza a vizsgán, mert pl. szinonímával írták le.
Szóbelin tételek vannak, bevezetésként általános témákban folyik a beszélgetés (hobbi, család, iskola, jövőterv, utazás...)
Ha most kezdted a nyelvet, először juss el középfokig (nyelvtan, szókincs mind a 4 készségen /szövegértés, levélírás, magnó, kommunikáció/), majd arra építsd rá a szakmai nyelvet, úgy már van esélyed a vizsgán. Kb 1 - 1,5 év, nekem ennyi kellett közel 0-ról.
Könyvet úgy célszerű vásárolni a felkészüléshez, gyakorláshoz, hogy tudod mi a kitűzött cél - alapfok, középfok, felsőfok. Értelem szerűen más nehézségi szintű feladatokat tartalmaznak, és talán más tempóban és módszer alapján magyarázzák a nyelvtant, a témákat.
Miért felsőfokú könyvből tanultál, meddig fog úgy benned megmaradni? Néhány hét alatt nem tudod megtanulni a teljes nyelvtant úgy, hogy használni is tudd, pláne felsőfokon. Eleve a múlt idős rendhagyó igék listája több oldal, ezeket megtanultad már? Elengedhetetlen, egyből véged ha nem tudsz múlt időben kifejezni valmit, az 'csak' a középfok köszöbe.
Jah, magyarul sem árt tisztában lenni a fogalmakkal, összefüggésekkel, mert
1. így könnyebb tanulni
2. a vizsgán egyből lesül rálad, ha lila gőzöd nincs az egészről... hogy magyarázod el a tételt, hogy mesélsz a témábavágó képről ha magad se érted.
Szerintem valamivel több, mint B1-es szint kell, és amellé már hozzá lehet tenni a szakmai szókincset.
Pl itt ez a könyvsorozat:
2-3-as könyvet teljesen tudni kell, és a 4-esnek minimum a felét.
Az 5-ös könyv befejezésével mehetsz el elvileg középfokra.
Az esszé / levél írást persze gyakorolni kell, de a szövegértés meg teszt az szerintem szókincstől függ nagyrészt. (Legalábbis ahol én voltam szakmain, ott a szókincset mérte a teszt rész.)
Az alap szókincs meg a szakmai szókincs mellé mindenképp átnézném a leggyakoribb 2000 szót is a nyelvből, és amit kihagytak a tankönyvből azt még mellé tanulnám.
Szóbelit meg kellő gyakorlással meg lehet csinálni középfok alatti tudással.
Kell a nyelvtan is, jó, ha azt is tanulod!
A szakmai szavakat is mondatokba foglalva kell tudni használni, lehetőleg választékosan, minél több nyelvtant használva, pl. szenvedő szerkezeteket, IF-es mondatokat, stb.
Az időjárás pont előjöhet a szóbelin, nagyobb eséllyel, mint például a konyhai eszközök. De te tudod...
Figyelj, ha nem tanulsz szavakat, mit akarsz majd megérteni a magnón, hogyan akarod majd megértetni magad a kommunikációs résznél? Pusztán nyelvtani szabályokkal, alap szókinccsel, pár szakmai szóval semmire se mész. Minél bővebb a szókincsed, annál jobban megy a nyelv, annál nagyobb a sanszod, hogy érteni fogod a szövegértési feladatokat, jó pontot kapsz a levélre és a kommunikáción is simán átmész.
Szavak nélkül nem lehet nyelvet tanulni és beszélni, mikor értitek már meg???
(és most talán egy kis mázlival meglesz a B2 szakmaid, ami alapból "magasabb" szint mint a sima B2, aztán majd vagánykodsz, hogy milyen ász vagy a nyelvből, holott lehet a kedvenc kajád receptjét nem tudod elmondani vagy egy levelet nem tudnál feladni külföldön... mi értelme van akkor vizsgázni???)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!