Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Latin nyelv? (bővebben lent)

Latin nyelv? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Tudsz latinul/milyen szinten vagy?Mennyi idő latinból a középfok?egyedül meg lehet tanulni latinul mondjuk középszinten?egy francitudás segítene?és ha közép olasz is társulna hozzá?igaz hogy jelenleg angolt(abból középfokúm van,felsőre készülöK) és franciát tanulok,olaszt nem.franciából középfok a minimum amit tervezek,de inkább felsőfok talán.és elég jó a nyelvérzékem szerintem,habár azt visszajelzésekből tudom.a latint a francia bizonyos szintű elsajátítása utánra terveztem.eddig nemigazán foglalkoztam ezzel a nyelvvel,de érdekesnek tűnik.és sztem elég jó különlegesség lenne a zsebemben:D-nem munkavállalásnál,hanem úgy értem hogy műveltség,tudás szempontjából.(nem mondhatja el magáról minden második ember hoyg tud latinul egy kicsit is)

2012. júl. 4. 21:44
 1/9 anonim ***** válasza:
52%
A minden napi életben sok haszna nem lenne. De tanulj minél több nyelvet.
2012. júl. 4. 21:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Egyetemen kellett tanulnunk, de megmondom őszintén, hogy nekem nem ment, és utána abba is hagytam.

Pedig amúgy imádom a nyelveket, és magamtól tanulok most is spanyolul, tudom már németül és angolul is... De a latin valahogy távol állt tőlem. De mondjuk nem is tanították jól.

Az az igazság, hogy az én módszerem a könyvolvasás meg filmnézés az adott nyelven, és ugye latinul egyik se könnyű... Mondjuk a Harry Potter első részét megvettem poénból latinul, de nem tudtam elolvasni. :P

Ettől függetlenül persze te kezdd el, hiszen lehet, hogy neked tök jól menne, mert annyira érdekel. :)

A lényeg, hogy tedd magad számára valahogy "élővé", tehát ne a nyelvtani táblázatokat kezdd el magolni, mert attól csak elmegy az életkedved is... szerintem. :)

Amúgy elvileg ugye a latin nyelvek segítenének, meg az angol is. Szerintem én az angoltudásomnak köszönhettem, hogy nem buktam meg latinból, mert a szövegeket mindig megértettem, csak ragozni nem tudtam. :P

2012. júl. 4. 22:01
 3/9 anonim ***** válasza:
*tudoK angolul és németül
2012. júl. 4. 22:05
 4/9 anonim ***** válasza:
Most volt 4. éve, hogy latint tanultam középiskolai kereteken belül. Viszont nekem is nehéz volt, pedig nagyon jó nyelvérzékem van, általában gyorsan sikerül elsajátítanom a különböző nyelveket. Nekem csak a könnyebbség annyi volt, hogy egyes szavak hasonlítottak a különböző másik nyelvekben lévőkre. A nyelvtan nagyon nehéz, emiatt a fordítás is az. Kb. most vagyok egyébként középfokú szinten, de itt a középfokot sokkal nehezebb elérni, mint egy másik nyelvben.
2012. júl. 4. 22:30
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszi a váalszokat:)első:tényleg szeretnék minél több nyelvet tanulni:))megfogadom a tanácsot.:)

második:ez kellemes hír.:)jó lenne ha az angol meg a francia segítenének:D

2012. júl. 4. 22:39
 6/9 A kérdező kommentje:
Szerintetek ha elkezdi valaki a latint,és eléri a szintet,akkor érdemes nyelvvizsgáznI?Középfokon és alapfokon.alapfokút azért írom mert a latin ha tényleg nehezebb középfokonmint más nyelvek,akkor még aza alap is egy ,,mérföldkő".:)
2012. júl. 4. 22:46
 7/9 anonim ***** válasza:
61%

Azért annyira nem különleges.

A hatosztályos sulikban tanítanak latint, nekem pl. kötelező volt.

Orvosi egyetemen, jogon is kötelező, tudtommal történelmes is, meg szerintem még jó pár szakon.

Nem hiszem, hogy túl sok értelme van a nyelvvizsgának.

És egyébként sem sok mindenre jó, ha nem a fent felsorolt szakok egyikén akarsz továbbtanulni.

Nekem orvosihoz nagyon jól jött, hogy kötelező volt.

Meg más nyelvhez jó alap, főleg az olaszhoz.

2012. júl. 5. 00:49
 8/9 anonim ***** válasza:

Ehhez két könyvet ajánlok:

[link]

[link]

Mindkét könyv kapható a Líra könyvüzletekben. Többi könyvtől csak megkeveredsz.

Franciatudás nagyjából semmit sem segít, mert nagyon különbözőek a szavak mind írásban, mind kiejtésben (reex - roj, Piktáávium - Poátyié, Fran[c/k/cs]iszkusz - Franszoá). A ragozás főleg (egy igének nagyjából 60-80 alakja van, bár logikusan elrendezve).

2012. aug. 15. 21:07
 9/9 anonim ***** válasza:
Jó ,de azért akinek van nyelvérzéke, annak igen is segít a francia nyelvtudás. Hisz a francia is a latinból származik. És az angol is segít benne, hisz az is nagyon sokat "átvett" a latinból, és mind a francia, mind az angol szavak között is van hasonlóság.. ez is azt mutatja, hogy van egy közös ág, ami a latin nyelv.
2012. aug. 16. 00:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!