Mivel lehet magyarázni, hogy a német schön szót hosszú ő-vel kell ejteni?
Nyújtó h-val jelölik, ha egy magánhangzó hosszú, vagy i esetében ie-vel. A schön-nél ez akkor meg micsoda? Csak mert úgy jobban hangzik?
Pl. a Bruder u-ja is hosszú, de miért? Mert nyílt szótagban van? Ezekről szabályt sose tanultunk.
Ez akkor zavaró, ha az ember nem érzi, hosszú-e a magánhangzó, és a régi helyesírás szerint ß jönne utána. Akkor csak tippelni lehet ss-t kell-e már írni. Én pl. a lässt (lassen) alakkal voltam az előbb így, de megnéztem, és ez pont ss-szel van.
Szia!
Az egyik könyvemben találtam egy szabályt:
Hosszan ejtjük a magánhangzót:
- Betűkettőzés esetén: der Aal, der Saal
- Ha utána egy mássalhangzó áll: der Vater, der Bruder, die Schwester, haben, sagen, die Tür,
Esetedben a schön-t is ezért kell hosszan ejteni.
És a nyújtó h, amiről már írtál.
Deutsch Express 1.
Üdv.
Újra én vagyok.
Most találtam a folytatásban, ez is fontos lhet:
Röviden ejtjük a magánhangzót, ha:
- Dupla mássalhangzó előtt áll: A dupla mássalhangzót sohasem szabad hosszan ejteni, az csupán az előtte álló magánhangzó rövidségét jelöli.
die Mutter, das Zimmer, rövid u, egy t, rövid i, egy m.
Több mássalhangzó előtt: öffnen, die Eltern
A német szavakban a szóhangsúly a tőszótagon van, ez azonban nem minden esetben az első szótag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!